OPERACIÓ CONTRA L'ENALTIMENT DEL TERRORISME

17 detinguts per humiliar víctimes d'ETA a internet

Entre els arrestats en sis comunitats hi ha un fill d'un guàrdia civil

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MADRID

Humiliacions a les víctimes i enaltiment del terrorisme d'ETA. Aquests són els dos principals motius d'acusació que la Guàrdia Civil esgrimeix contra les 17 persones detingudes ahir en diverses ciutats espanyoles en el marc de l'operació Aranya. Sota les ordres del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Velasco, els investigadors d'informació han anat reunint missatges dels detinguts en comptes amb milers de seguidors a Twitter i Facebook.

Els arrestats no es coneixen entre si ni formen part de cap organització. A tots se'ls acusa d'un delicte d'enaltiment del terrorisme a través d'internet, castigat amb penes de fins a dos anys. Un dels detinguts, Aitor Cuervo, fill d'un guàrdia civil, es defineix en el seu compte de Twitter com a «projecte de poeta i aprenent de revolucionari». Els seus seguidors van iniciar ahir una campanya de suport a través de les xarxes socials. L'operació està oberta i el nombre de detinguts podria augmentar fins a 21 en les pròximes hores. Dotze de les persones han estat arrestades al País Basc i Navarra, una a Castella i Lleó, una a Galícia, una a Astúries i dues a Catalunya. Dos són menors d'edat.

IRENE VILLA / Els detinguts utilitzaven comptes oberts des dels quals van enviar com a mínim mig centenar de missatges amb contingut delictiu, segons els investigadors. Es manifestava el desig que ETA tornés a atemptar, es donava la benvinguda als presos etarres que han anat sortint de les presons, s'enaltia el terrorisme, s'apuntava a alguna persona amb el desig que patís un atemptat i es realitzaven referències humiliants als danys físics soferts per víctimes del terrorisme. Irene Villa i el guàrdia civil Fernando Trapero, assassinat a França el 2007, van ser algunes de les víctimes objecte de les mofes.

Encara que el càstig no és superior als dos anys i els detinguts, en principi, no tenen antecedents, tots els acusats van ser arrestats per sorpresa als seus domicilis perquè els investigadors poguessin confiscar els ordinadors i els telèfons mòbils des dels quals gestionaven els comptes a les xarxes socials. Tots passaran a disposició de l'Audiència Nacional, encara que al no estar relacionats entre ells no és necessari que declarin a la vegada.

Notícies relacionades

MIGUEL ÁNGEL BLANCO / «El pròxim 13 de maig hauria estat l'aniversari de Miguel Ángel Blanco però ohhhhhh, ETA li va engaltar dos trets a la chola #quesejoda #púdrete». Aquest és un dels missatges que van ser capturats pels investigadors.

L'operació Aranya es va posar en marxa una setmana després que la Fiscalia de l'Audiència Nacional obrís diligències contra els responsables del compte de Twitter @HumorNegro per mofar-se d'Irene Villa i d'altres víctimes del terrorisme i per incitar a l'odi amb tons racistes. Aquestes mofes apareixien en un informe que va realitzar l'Oficina d'Atenció a la Discapacitat, dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.