El Congrés debat la iniciativa del PP per limitar la justícia universal

L'oposició critica la proposició de llei, que busca restringir la capacitat dels jutges per investigar delictes comesos fora d'Espanya

La família de José Couso, el càmera de Tele 5 mort a l'Iraq, reclama als grups parlamentaris que impedeixin la reforma

El germà i la mare de José Couso, el càmera de Tele 5 mort a l’Iraq, parlen amb Gaspar Llamazares, aquest dimarts al Congrés.

El germà i la mare de José Couso, el càmera de Tele 5 mort a l’Iraq, parlen amb Gaspar Llamazares, aquest dimarts al Congrés. / EFE / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts

El ple del Congrés debat aquest dimarts (a partir de les 16.00 hores, en directe en la web del PERIÒDIC) una proposició de llei del PP per a restringir les condicions en què un jutge espanyol pot investigar delictes comesos fora del territori nacional, com la suposada repressió al Tibet, cosa que es coneix com la justícia universal.

Els grups de l'oposició a la Cambra han criticat l'"urgència" del PP per aprovar "per la porta del darrere" la seva proposició de llei per limitar les possibilitats de l'Audiència Nacional per investigar casos que han tingut lloc fora d'EspanyaAmnistia Internacional (AI), amb setze organitzacions més, ha entregat una carta al Congrés per exigir als grups parlamentaris que rebutgin la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial relativa a la jurisdicció universal proposada pel PP.

La proposició del PP proposa que els jutges només puguin investigar delictes de genocidi o lesa humanitat quan la causa es dirigeixi contra ciutadans espanyols o ciutadans estrangers que resideixin habitualment a Espanya o l'extradició hagués estat denegada. Els delictes de l'anomenada jurisdicció universal seran perseguibles sempre que els criminalment responsables fossin espanyols o estrangers amb nacionalitat espanyola amb posterioritat a la comissió del fet i només si la víctima o la fiscalia han presentat una querella als tribunals.

La iniciativa conservadora també fixa les condicions en el cas de delictes de desaparicions forçoses i tortures, com que el presumpte responsable sigui espanyol o que la víctima fos espanyola en el moment dels fets i sempre que l'imputat es trobi al nostre país.

El Tibet i José Couso

L'Audiencia Nacional tramita en aquest moment diverses causes sota aquesr principi de justícia universal. Una d'elles és la causa del Tibet que investiga el jutge de l'Audiencia Nacional Ismael Moreno, en què tots els querellats són ciutadans xinesos, entre ells dos expresidents d'aquest país, mentre que els querellants són el Comitè de Suport al Tibet, la Fundació Casa del Tibet i un lama de nacionalitat espanyola.

Notícies relacionades

Precisament aquest dilluns el jutge Moreno va ordenar la recerca i captura per a la seva detenció i ingrés a la presó incondicional de cinc exlíders comunistes xinesos, entre ells l'expresident Jiang Zemin, per delictes de genocidi, tortures i lesa humanitat en relació amb la repressió al Tibet.

A més de la causa que afecta l'expresident xinès Jiang Zemin, també podria veure's afectada la investigació sobre la mort del càmera de televisió José Couso a l'Iraq, ja que en aquest cas els militars imputats pel jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz són ciutadans nord-americans que no es troben a Espanya. Precisament aquest dimarts la família de Couso demanarà a tots els grups parlamentaris que impedeixin la reforma legal que obligaria a l'Audiencia Nacional a arxivar el cas.