REVISTA DE PREMSA

L'alcalde de Burgos, a la picota per claudicar davant les protestes veïnals de Gamonal

El Mundo insta el Constitucional a tombar la declaració del Parlament de fa un any; Abc denuncia que Mas es reuneixi d'amagat amb un ultra de la Lliga Nord

EL PERIÓDICO, 18-01-2014.

EL PERIÓDICO, 18-01-2014.

7
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

El plet hispano-català i les seves derivades acaparen avui quatre de les vuit portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona. El Mundo obre amb la primícia que el Tribunal Constitucional que presideix el militant clandestí del PP Francisco Pérez de los Cobos té un ampli consens per anul·lar les declaració de sobirania del Parlament de fa un any al·legant que afecta la Constitució, i el diari insta editorialment que aquesta sentència arribi a temps com a carta per rebutjar la demanda del Parlament que el Govern central delegui la competència de celebrar un referèndum sobre el futur de Catalunya.

El president del Govern espanyol obre La Vanguardia ("Mariano Rajoy recrimina a Artur Mas que actuï de forma unilateral") i La Razón ("La resposta de Rajoy a Mas: 'Així, el diàleg és impossible'"), que, a diferència de l'anterior, l'exalça sense rubor en un editorial titulat "Una resposta d'Estat". Ningú va tan allà. És més, aquesta mateixa reprimenda --que de passada li serveix a Rajoy per blindar la seva total falta d'iniciativa davant el repte plantejat-- també pot interpretar-se així: "Rajoy acusa els catalans de bloquejar el diàleg", com titula en primera El Punt Avui.

Els Mossos i Wert

L'altre flanc col·lateral del repte sobiranista és la crisi dels socialistes catalans. L'últim diari obre portada així: "Escissió a la vista". EL PERIÓDICO ressalta en primera que diputats pròxims a Pere Navarro demanen que no hi hagi expulsions, encara que obre amb la imputació de la fiscalia a 10 mossos per la mort del detingut Juan Andrés Benítez al Raval.

Ara, per la seva part, ofereix una portada monogràfica amb l'anàlisi de l'esborrany que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ultima per imposar a totes les escoles "un relat únic i esbiaixat del passat d'Espanya" en un currículum d'anacrònica aroma franquista, segons es ressalta en titulars i editorial.

El Camp Nou i l'esport català

A les portades de Barcelona també sobresurten dues notícies d'esports. Una: El Barça es queda al Camp Nou; el club comunica a l'ajuntament que opta per remodelar l'actual estadi (La Vanguardia). Una altra: "Madrid imposa la llicència única [espanyola per a tota pràctica esportiva]. La mesura suposa un atac directe contra les competències de Catalunya i amenaça l'existència de les federacions pròpies" (El 9).

L'ultra de Llombardia

A Madrid, El País obre dient que Obama anuncia que els EUA deixaran d'espiar massivament els aliats; i si El Mundo opta pel Constitucional i La Razón per Rajoy mirant a Catalunya, Abc tampoc deixa passar l'ocasió de donar la foto del president de la Generalitat rebent l'ultra Roberto Maroni, president de la Llombardia, per titular: “Mas es reuneix d'amagat amb els ultres de la Lliga Nord. El seu únic aliat per a la independència és soci del xenòfob Le Pen”. L'editorial va a la seva: “La maldestra agenda internacional de Mas. El bagatge internacional del projecte separatista català no només no avança, sinó que retrocedeix en quantitat i qualitat amb errors grossos, com el de rebre amb tots els honors el president de Llombardia”, destaquen els elements de titulació.

La guerra de Gamonal

A la capital del regne, amb tot, el fil conductor del quiosc és la claudicació de l'alcalde de Burgos, Javier Lacalle (PP), davant les protestes veïnals del barri de Gamonal i la consegüent renúncia del regidor a construir un bulevard per restaurar la pau social. Com tot conflicte veïnal i social té arrels i moltes cares, igual els serveix conèixer el rerefons del de Gamonal a través de l'exclusiva d'Ignacio Escolar adiario.es.

El País i Abc no es pronuncien avui editorialment sobre una qüestió que la dreta política i mediàtica ha intentat presentar aquests dies com un simple problema d'ordre públic, Però sí que ho fan La Razón i, sobretot, El Mundo, que tronen contra el regidor burgalès. "Es comet un greu error polític", sentencia la primera.

El Mundo no perd passada per lligar la protesta veïnal de Gamonal amb els independentistes. Així comença l'editorial titulat "Quan el carrer imposa el seu fur a les institucions": "L'anunci de la renúncia definitiva a construir el bulevard de Gamonal com a conseqüència de les pressions mostra un camí molt perillós: és possible torçar el braç a les institucions democràtiques amb mobilitzacions al carrer. El missatge és perillós en qualsevol cas, però resulta més perjudicial encara en les actuals circumstàncies, enmig d'un pols al Govern per part de partits independentistes que basen la seva força a qüestionar la legitimitat de la llei i de les estructures de l'Estat".

Acte seguit exigeix el cap de Lacalle: "Un alcalde que es rendeix al carrer se n'ha d'anar a casa seva". I acaba així: "En una democràcia representativa els que han de prendre les decisions són les persones elegides a les urnes. I el que de cap manera ha de passar és que s'intenti doblegar la voluntat de les institucions amb aldarulls. L'alcalde de Burgos s'ha espantat davant l'anunci de noves protestes. Cal qüestionar-se si ha existit permissivitat per part de les forces de seguretat; si Interior ha fet tot el possible per garantir l'ordre. Però en qualsevol cas, el seu exemple és un mal precedent".

Cifuentes i Botella, enfrontades

La cosa no queda aquí. Si Víctor de la Serna recull en el mateix diari les visions oposades a la premsa sobre la disputa d'un barri de Burgos que s'ha convertit en succés polític a tot el país, El Mundo acompanya l'anterior editorial d'un altre titulat "Botella i Cifuentes no han de posar llenya al foc". Aquí el teniu: "La detenció d'un bomber durant els actes violents en la manifestació de Madrid de suport als veïns de Gamonal ha derivat en un enfrontament entre la delegada del Govern i l'alcaldessa de Madrid. Mentre que Cristina Cifuentes ha defensat el policia que va detenir el bomber, Ana Botella ha donat suport al funcionari municipal. Un espectacle molt poc edificant. Serà el jutge qui haurà de decidir sobre l'incident. Mentrestant, Botella i Cifuentes haurien de guardar silenci i no alimentar l'enfrontament entre els dos cossos. Ni aprofitar l'assumpte per dirimir un altre tipus de qüestions polítiques o electorals".

Titulars de portada

El País: "Obama elimina l'acumulació massiva de dades i l'espionatge a aliats"; "La protesta enterra el bulevard de Gamonal. L'alcalde de Burgos suspèn les polèmiques obres per "la pau social""; "El PSOE vol endarrerir la desfilada d'aspirants a les primàries"; "Fagor i Eroski es cobren la dimissió del president de Mondragón"; "L'Almoraima se salva del totxo".

El Mundo: "Consens al TC per anul·lar la declaració de sobirania"; "'El president arribava de nit i se n'anava a les 11 del matí'. El reporter que 'va caçar' Hollande relata la seva exclusiva"; "L'alcalde de Burgos claudica i renuncia al bulevard de Gamonal"; "Un jutge culpa del caos aeri els polítics en lloc dels controladors"; "Les empreses anul·laran milers de convenis si els pagaments en espècie cotitzen".

Abc: "Mas es reuneix d'amagat amb els ultres de la Lliga Nord. El seu únic aliat per a la independència és soci del xenòfob Le Pen"; "El regal de compromís de Cristiano a Irina"; "L'alcalde de Burgos cedeix als violents i para les obres definitivament".

La Razón: "La resposta de Rajoy a Mas: "Així, el diàleg és impossible"". El president deixa la política de mà estesa perquè "s'estan prenent decisions unilaterals""; "L'alcalde de Burgos cedeix; els radicals, no. Javier Lacalle paralitza "per la pau social" les obres de Gamonal després d'una setmana de disturbis, hores després que la majoria de l'Ajuntament elegida democràticament votés continuar-les"; "Cristina Bergoglio, la neboda pintora del Papa viu a Madrid: "Li regalaré un quadro d'Assís"".

Ara: "La història segons Wert".

El Punt Avui: "Escissió a la vista. Creix el suport a una alternativa catalanista al PSC. La direcció és pregunta sense embuts si els tres escons dels díscols seran per a un altre partit"; "Rajoy acusa els catalans de bloquejar el diàleg"; "Londres admet [per Escòcia] un camí de reingrés a la UE més directe. Catalunya demana permís als ulls del món"; "Vuit mossos, acusats d'homicidi pel cas Benítez"; "Els autònoms hauran de cotitzar més si volen cobrar l'atur"; "Madrid imposa la llicència única".

Notícies relacionades

La Vanguardia: "Rajoy recrimina a Mas que actuï de forma "unilateral". El president del Govern respon al Parlament: "Així no hi ha qui dialogui""; "El Barça es queda al Camp Nou. El club comunica a l'Ajuntament que opta per remodelar l'actual estadi"; "Els francesos condemnen els amors d'Hollande"; "Obama vol acabar amb l'espionatge a líders de països aliats"; "El futur de Mondragón, en mans d'una gestora".

EL PERIÓDICO: "Acusats d'homicidi els mossos del 'cas Benítez'. La fiscal atribueix la mort a 8 agents, sense precisar si va ser de forma voluntària o imprudent"; "L'edat no importa. Cinc esportistes que van ser referència en les seves disciplines segueixen en actiu"; "Diputats pròxims a Navarro demanen que no hi hagi expulsions"; "Espanya ens ha expulsat i no ens deixa tornar". La restricció de la targeta sanitària, penúltim càstig als emigrants espanyols"; "Més oxigen als interiors de les illes de l'Eixample"; "'La gran belleza' es converteix en film de culte abans dels Oscars".