FINAL DEL VIATGE OFICIAL ALS EUA

Rajoy torna d'una visita a Washington en què "ningú" es va interessar per Catalunya

El president espera complir amb el dèficit del 2013 i millors previsions sobre Espanya de l'FMI

Mariano Rajoy es retira després d’acabar el seu discurs a la Cambra de Comerç de Washington, dimarts.

Mariano Rajoy es retira després d’acabar el seu discurs a la Cambra de Comerç de Washington, dimarts. / Emilio Naranjo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / Washington (enviada especial)

El president del Govern, Mariano Rajoy, considera que el viatge que ha fet a Washington per a veure's a la Casa Blanca amb Barack Obama i entrevistar-se, entre altres, amb més d'un centenar d'empresaris nord-americans membres de la Cambra de Comerç ha resultat "exitós", perquè creu haver transmès la idea que Espanya està en plena recuperació econòmica, malgrat que les xifres de l'atur segueixin sent altíssimes. En una conversa informal amb la premsa, Rajoy ha assegurat que durant la seva gira "ningú" li ha preguntat pel desafiament sobiranista Catalunya. "Ningú" llevat de la premsa espanyola que l'acompanyava en la visita, és clar.

Tant Rajoy com el seu entorn estan convençuts que després de la primera visita oficial del president als Estats Units s'aconseguirà una millora de les relacions i "un augment de les inversions", després d'haver explicat les reformes que ja s'han portat a terme al país i defensar la salut de la Unió Europea i de l'euro, dos temes pels quals sí que s'han interessat els interlocutors del seguici espanyol.

Insisteixen des de la Moncloa que també s'ha assumit que encara no s'ha fet prou per poder crear ocupació i acabar amb la plaga de la desocupació, encara que hi ha seguretat al Govern que s'ha aconseguit transmetre la idea a l'Administració nord-americana que Espanya està en bastant més bona situació que fa un any.

De fet, Rajoy compta poder complir l'objectiu de dèficit previst per al 2013, un 6,5%, i que comencin a notar-se els efectes de la suposada recuperació econòmica. "Es demostrarà que els esforços que hem hagut d'imposar a la gent serveixen al final", va dir ahir a la nit el president.

En aquest viatge Rajoy també s'ha entrevistat amb Christine Lagarde, la directora del Fons Monetari Internacional (FMI) un organisme que, segons la informació de què disposa l'Executiu espanyol, canviarà a l'alça la seva previsió de creixement per a Espanya per a aquest any, que en aquest moment està fixat en un 0,2% després de l'últim càlcul que es va fer a l'octubre.

Atur i bretxa salarial

Se li ha preguntat durant la trobada amb els periodistes si estava d'acord amb els estudis difosos recentment que apunten a un creixement en la bretxa salarial existent a Espanya, a la qual cosa va respondre que, al seu entendre, no és precisament  que ell governi un país on existeixin "grans diferències" en els salaris. I pel que fa a la pujada dels sous dels executius, va assegurar que aquest no és un camp en el qual l'Executiu pugui fer-hi res.

Sobre la percepció social de les seves reformes, Rajoy té la sensació Rajoy que "la majoria" dels ciutadans coincideixen ja que l'economia està millorant de forma general, encara que també que no resulta suficient. "Seria irresponsable estar contents amb aquesta taxa d'atur tan alta", ha afegit.

Política penitenciària, eleccions i Davos

Finalment, el president ha aclarit que no té cap intenció de modificar la seva actual política penitenciària pel que fa als presos d'ETA, tal com li sol·licita el PNB i després que es produís a Euskadi una manifestació impulsada per nacionalistes i Sortu, un fet històric.

Notícies relacionades

Rajoy no ha volgut dir res sobre l'avortament --tot i que se l'ha instat a aclarir què pensava modificar del seu polèmic avantprojecte legislatiu-- ni de la designació del candidat popular per a les eleccions europees, al·legant que de moment no té una decisió presa, ni pressa ni data per comunicar el nom a qui resulti elegit.

¿I per què ha suspès la seva presència a Davos?, se li ha preguntat per acabar, pregunta que Rajoy ha esquivat al·legant motius d'agenda i necessitat de temps per descansar una mica i poder preparar un ple sobre l'últim Consell Europeu i dues cites amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, a més d'un discurs que pronunciarà a Catalunya i una imminent entrevista a la televisió.