Barroso respon a Mas que la consulta pertany al "debat nacional espanyol"

El president de la Comissió Europea adverteix al president que una Catalunya independent quedaria fora de la UE

El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, saluda la premsa, ahir a París.

El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, saluda la premsa, ahir a París. / IAN LANGSDON (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió EuropeaJosé Manuel Durao Barroso, ha respost a la carta enviada pel president de la Generalitat, Artur Mas, reiterant que la situació de Catalunya i la consulta pertanyen al "debat nacional", segons ha explicat el portaveu comunitari Olivier Bailly. És a dir, que la Comissió no té competències per pronunciar-se sobre aquest tema. No obstant, Barroso insisteix que Catalunya quedaria automàticament fora de la UE si s'independitzés.

"El president (Barroso) li ha reiterat que no és el paper de la Comissió Europea donar opinions sobre els esdeveniments polítics que s'estan produint. L'organització d'un referèndum és un assumpte que pertany al debat nacional espanyol", ha afegit Bailly en roda de premsa.

Barroso contesta així a la missiva que el president li va enviar a ell i als caps d'Estat i de Govern dels 28 països de la UE, sol·licitant suport per a la consulta sobiranista.

La carta de resposta consta de sis línies i està redactada en anglès, va ser firmada dimarts a última hora pel president de la Comissió, i enviada durant el matí del dimecres a Mas.

Barroso agraeix en primer lloc a Mas la seva missiva sobre la situació de Catalunya i li explica que "no és el paper de la Comissió als Tractats donar una opinió sobre els esdeveniments polítics i l'organització d'un referèndum", ha dit el seu portaveu. "Això correspon al debat nacional i a la situació jurídica en els estats membres", afegeix.

"Pel que fa a les conseqüències que aquesta situació i aquest futur esdeveniment podria tenir sobre el dret europeu, el president remet a les declaracions que ja ha fet", ha prosseguit Bailly, encara que evita repetir-les de nou expressament.

Resposta anterior

En la seva última declaració sobre Catalunya --que data del 20 de novembre i que és una resposta escrita precisament a l'eurodiputat de CiU Ramon TremosaRamon Tremosa--, Barroso va tornar a deixar clar que quedarà fora de la UE si s'independitza.

Notícies relacionades

"La UE es basa en els Tractats, aplicables únicament als Estats membres que els han aprovat i ratificat. Si una part del territori d'un Estat membre deixés de ser part d'aquest Estat per convertir-se en un nou Estat independent, els Tractats ja no serien aplicables en aquest territori", va explicar llavors Barroso.

"En altres paraules, un nou Estat independent, pel fet d'aconseguir la independència, passaria a convertir-se en un tercer país respecto a la UE i els Tractats deixarien de ser aplicables en el seu territori", va ressaltar. Si una Catalunya independent desitgés formar part de la UE, hauria de demanar l'adhesió, que ha de ser acceptada "unànimement" pels 28 Estats membres i sotmesa a la ratificació de tots els Estats membres i de l'Estat candidat, va subratllar.