Dos dissidents d'ETA participen en l'homenatge a una víctima

Carmen Gisasola i Andoni Alza assisteixen a l'acte en record de Joseba Goikoetxea, el primer que reuneix exterroristes amb damnificats de la banda

Els etarres Andoni Alza (esquerra) i Carmen Guisasola (centre), a l’homenatge tributat a Joseba Goikoetxea a Bilbao.

Els etarres Andoni Alza (esquerra) i Carmen Guisasola (centre), a l’homenatge tributat a Joseba Goikoetxea a Bilbao. / EFE / ALFREDO ALDAI

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

Els dissidents de ETA Carmen Gisasola Andoni Alza, així com víctimes dels GAL i representants polítics de diferents sensibilitats, han assistit aquest divendres a l'homenatge a Bilbao a Joseba Goikoetxea, sergent major de l'Ertzaintza i històric militant del PNB assassinat per ETA fa 20 anys. L'acte, el primer que reuneix exterroristes amb damnificats per la violència, buscava contribuir a la convivència a Euskadi i ha inclòs una emotiva abraçada entre l'exetarra i la viuda de Goikoetxea.

Gisasola, exdirigent d'ETA expulsada el 1998 i que es troba actualment en tercer grau, i Alza, excarcerat la setmana passada en l'aplicació de la sentència d'Estrasburg sobre la 'doctrina Parot', formen part del col·lectiu autodenominat Presos Compromesos amb l'Irreversible Procés de Pau, un grup de presos allunyats d'ETA i de la violència acollits a la 'via Nanclares'.

Notícies relacionades

Amics i familiars havien convocat actes de record per a aquest divendres, "oberts a totes les víctimes, no solament d'ETA". La seva crida estava oberta també a tots els partits, inclosa l'esquerra 'abertzale', per recordar Goikoetxea i celebrar els dos anys sense violència d'ETA. Durant l'acte central, celebrat a la plaça de la Convivencia de las Torres Isozaki, la viuda de Joseba Goikoetxea, Rosa Rodero, ha instat "totes les víctimes" de la violència a "seguir lluitant per Euskadi i perquè els nostres fills i els nostres néts visquin en pau".

Acompanyats per centenars de persones, han pres part en l'acte Pili Zabala i Axun Lasa, germanes dels membres d'ETA assassinats Joxean Lasa Joxi Zabala; així com Edurne Brouard, filla de l'històric dirigent de HB Santi Brouard. També hi han anat representants del Govern basc i del PNB, el PSE i EH Bildu, com Andoni Ortuzar, Rodolfo Ares i Laura Mintegi, i personalitats com el diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao; els 'lehendakaris' Juan José Ibarretxe i José Antonio Ardanza, i l'exconseller d'Interior i expresident del Parlament basc Juan Mari Atutxa.