ACTE REIVINDICATIU A LA CAMBRA BAIXA

Activistes feministes reivindiquen amb el tors nu el dret a l'avortament en plena sessió del Congrés

Tres dones, que han estat detingudes, interrompen una intervenció de Gallardón cridant la consigna 'L'avortament és sagrat'

El ministre de Justícia qualifica d'"atemptat contra la sobirania nacional" l'acció de les manifestants a l'hemicicle

Dues de les tres feministes que han reivindicat al ple del Congrés el dret a l’avortament, aquest dimecres, 9 d’octubre. JUAN MANUEL PRATS

Dues de les tres feministes que han reivindicat al ple del Congrés el dret a l’avortament, aquest dimecres, 9 d’octubre. JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / Madrid

Tres activistes feministes han interromput aquest dimecres el ple del Congrés per reivindicar, amb el tors nu, el dret a l'avortament. L'incident, durante el qual les manifestants han cridat la consigna 'L'avortament és sagrat', ha tingut lloc mentre intervenia el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Les dones, entre elles Lara Alcázar, líder del moviment feminista Femen a Espanya, han estat detingudes i s'espera que passin a disposició judicial en les pròximes hores.

Les activistes han robat el protagonisme als diputats després d'una pregunta formulada per la parlamentària d'UPD Irene Lozano dirigida a Gallardón sobre la reforma del Codi Penal en relació amb l'atenció als immigrants. Quan el ministre es disposava a respondre s'han començat a sentir els crits de les activistes, una de les quals s'ha enfilat a la barana de la tribuna de convidats i ha provocat un forcejament amb els agents de seguretat.

Minuts molt tensos

S'han viscut uns minuts molt tensos, ja que les feministes es resistien a ser desallotjades i ha estat necessària la intervenció de més de cinc uixers i policies. "Procedeixin amb compte", ha demanat el president de la Cambra, Jesús Posada, als encarregats del desallotjament, ja que les activistes anaven amb el tors nu i una d'elles, la que s'ha enfilat a la barana, ha posat fins i tot en perill la seva integritat física.

Posteriorment Posada, als passadissos del Congrés, ha confessat que li ha "preocupat" l'incident perquè "temia unes desgràcies que, gràcies a Déu, no hi ha hagut". Només cal dir, com a exemple que la sabata d'una de les noies ha caigut fins als escons, a prop de la bancada del PP i del diputat Miguel Ángel Cortes.

El president de la Cambra baixa ha explicat que les feministes han entrat al Congrés en el "torn lliure", és a dir, que no han estat convidades per cap grup parlamentari. "Aquestes coses no ajuden a la imatge que trasllada la Cambra als ciutadans", ha conclòs.

Retret a IU

Després del desallotjament de les manifestants per part del personal de seguretat de la Cambra, Gallardón ha retret a IU, abans de contestar la pregunta de Lozano, que aplaudís la iniciativa.

Notícies relacionades

Ja als passadissos, el titular de Justícia ha declarat que "es poden defensar moltes coses, però no es poden interrompre així els debats" i haqualificat l'acció d'"atemptat contra la sobirania nacional".

El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ha preguntat després quin grup parlamentari havia tramitat la petició d'assistència a la sessió de les dues dones, suggerint la seva complicitat amb l'acte reivindicatiu.