El desafiament de l'Estat propi

La UE diu que Catalunya podria usar l'euro sense poder de decisió

Brussel·les subratlla que el nou Estat quedaria homologat a Montenegro

Pia Ahrenkilde, portaveu de la CE.

Pia Ahrenkilde, portaveu de la CE.

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

La Comissió Europea va reconèixer que una Catalunya independent podria utilitzar l'euro com a moneda per decisió unilateral pròpia encara que estigués fora de la Unió Europea (UE), però va subratllar que estaria exclosa de les institucions de l'eurozona i que no podria rebre cap suport financer d'elles, com ajudes del fons de rescat o finançament bancari a través del Banc Central Europeu (BCE).

Actualment hi ha sis Estats que no formen part de la UE que utilitzen l'euro com la seva moneda de curs legal. El primer bloc està format per Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà, que no tenien moneda nacional i utilitzaven com a moneda legal les antigues divises nacionals dels seus Estats veïns abans de la creació de l'euro (pesseta, franc francès i lira italiana).

La UE va subscriure uns acords monetaris amb aquests països en el moment de creació de la divisa comuna europea que els autoritzava a utilitzar l'euro com a moneda oficial encara que no formessin part de l'eurozona i el BCE els va subministrar els bitllets en euros. Andorra i els altres països van obtenir després permís per encunyar una quantitat limitada de monedes en euro de curs legal a l'eurozona.

Notícies relacionades

El segon grup de països està format per Montenegro i Kosovo, que unilateralment van decidir utilitzar l'euro com a moneda legal als seus països i l'eurozona es va limitar a tolerar-ho. Aquests dos països utilitzaven abans el marc alemany com a moneda de curs legal i van canviar a l'euro quan els bitllets de la divisa europea es van posar en circulació el gener del 2002. A diferència del primer grup, tant Montenegro com Kosovo han d'adquirir els bitllets en euros a través de les seves autoritats monetàries nacionals i dels bancs comercials i tenen prohibit emetre monedes.

Catalunya, va indicar la Comissió Europea, quedaria en una situació similar a la de Kosovo i Montenegro, amb la fragilitat que implica usar una moneda gestionada per altres i sense el suport de les institucions de la unió monetària europea i sense el suport crucial del BCE.