REVISTA DE PREMSA

La vergonya de la corrupció que sent Susana Díaz i la dimissió de José Zaragoza, a les portades

'Ara' i 'El Punt Avui' donen per encarrilada la Via Catalana, 'La Razón' diu que la Generalitat obrirà les autopistes per facilitar-la

Ana Botella demana des de Buenos Aires cautela amb els pronòstics sobre l'elecció olímpica de Madrid 2020

EL PERIÓDICO, 05-09-2013.

EL PERIÓDICO, 05-09-2013.

4
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

La corrupció torna a enfilar-se a les portades dels diaris de Madrid Barcelona d'avui. Susana Díaz, la socialista que serà elegida primera presidenta d'Andalusia, obre les primeres edicions d'‘Abc’, ‘El Mundo’ i ‘La Gaceta’ i cap a les d'‘El País’ i ‘La Razón’ al demanar la investidura com a abanderada contra la corrupció i declarar-se avergonyida d'ella sense arribar a citar l'escàndol dels ERO que ha propiciat la dimissió del seu antecessor i mentor, José Antonio Griñán.

I la dimissió de José Zaragoza de la direcció del PSOE per l'escàndol d'espionatge de Método 3 obre les primeres pàgines d'EL PERIÓDICO i ‘La Vanguardia’, a la qual no li van cabre en portada les dues dimissions de Xavier Martorell, de CiU, per aquest mateix espionatge. L'assumpte apareix també en les altres dues primeres barcelonines i en quatre de les cinc madrilenyes.

La Via Catalana i Anson

A més, mentre ‘El Punt Avui’ i ‘Ara’ obren dient que els preparatius de la sobiranista Via Catalana del pròxim Onze de Setembre ja estan encarrilats, ‘La Razón’ ho fa denunciat que la Generalitat obligarà a obrir les autopistes de Catalunya per a la cadena humana, que TV-3 es bolca en la retransmissió --cosa que mereix una reconvenció editorial-- i que el Barça cedeix el Camp Nou a la mobilització independentista, notícia que també porta en primera El Mundo.

Tanta inquietud motiva un altre desfogament de l'acadèmic Luis María Anson a ‘El Mundo’ reclamant a Mariano Rajoy que encomani al Rei --aquest és el verb, encomanar-- la convocatòria d'una dotzena de noms il·lustres (Felipe González, Aznar, Zapatero, Almunia,. Solana, Bono, Zaplana...) per abordar una inajornable reforma constitucional que atregui i entusiasmi els joves desencantats amb aquesta democràcia i freni les vel·leïtats secessionistes, ja que "Oriol Junqueras, i la seva marioneta Arturo Mas, pretenen que la Diada reuneixi 2.000.000 de catalans per la independència. És el punt de partida per a la celebració durant tot un any de mil activitats minuciosament planificades i finançades per proclamar el pròxim 11 de setembre de l'any 2014, 300 anys després, la independència de Catalunya, a la qual procuraran posteriorment donar viabilitat democràtica i legal, amb o sense l'acord del Govern d'Espanya i el seu Parlament".

¿Madrid 2020 a la primera?

I això, al cap i a la fi, deixa avui en segon pla la reunió del COI Buenos Aires per elegir la ciutat que organitzarà els Jocs Olímpics del 2020, als quals opten Madrid, Tòquio Istanbul. Tots els diaris madrilenys ressalten que el 91% dels espanyols aplaudeixen la candidatura de la capital del regne, i l'aparició de Pau Gasol a l'Argentina per sumar esforços.

Però resulta curiós que mentre ‘El Mundo’ no afegeix res de rellevant a la seva aposta informativa d'ahir que 50 dels 95 electors del COI havien promès votar per Madrid, ‘La Razón’ mostra avui encara més optimisme ("L'opció madrilenya podria guanyar a la primera votació fins i tot per majoria absoluta"; "Els espanyols, ara favorits en les apostes") i l'alcaldessa Ana Botella reclama des de la primera d''Abc' cautela en l'equador de la carrera: "Tot està obert, res no és segur i no s'han de llançar les campanes al vol", escriu en el seu diari de viatge.

La universitat busca diners

'El País' prima en portada un tema propi: la universitat espanyola busca padrins per a estudiants sense diners a través d'una borsa de donacions privades després de la pujada de taxes i restricció de beques i la retallada de 1.200 milions d'euros que el Govern de Rajoy recepta a l'educació superior espanyola.

Titulars de portada

El País: "La Universitat busca 'padrins' per a estudiants sense diners. La presidenta dels rectors idea una borsa de donacions privades"; "Obama esgota les vies per forjar un consens sobre Síria"; "Susana Díaz es presenta com a abanderada contra la corrupció"; "L'espionatge polític a Catalunya castiga el cor del PSC"; "Els estrangers animen el mercat de la vivenda"; "Maduro atribueix una apagada a Veneçuela a una trama colpista".

Abc: "L'hereva de Griñán debuta asetjada pels ERO. Susana Díaz promet combatre la corrupció però no cita l'escàndol. L'exdirector de Treball va regalar 200.000 euros a la seva sogra al colar-la a un ERO per fax"; "Madrid 2020. Ana Botella demana "cautela amb els pronòstics""; "José Zaragoza deixa l'Executiva. Primera dimissió al PSOE per l'espionatge català".

El Mundo: "Susana Díaz s''avergonyeix' de la corrupció sense esmentar els ERO"; "Bárcenas va elaborar les dades del 'pendrive' als 90 segons la Policia"; "Zaragoza deixa l'Executiva del PSOE per l'escàndol de l'espionatge"; "El fiscal Horrach demana a Hisenda que verifiqui si ha prescrit ja el possible frau de la Infanta"; "L'Audiència s'oposa a l'indult de Carromero al·legant falta de 'penediment'"; "El Barcelona cedeix el Camp Nou a la cadena independentista".

La Razón: "La Generalitat obligarà a obrir les autopistes per a la cadena humana"; "(Pau Gasol i Madrid 2020). Un suport d'altura. L'opció madrilenya podria guanyar en la primera votació fins i tot per majoria absoluta"; "Susana Díaz ofereix a Rajoy un pacte anticorrupció que li nega Rubalcaba"; "José Zaragoza deixa l'executiva del PSOE fins que s'investigui l'espionatge, encara que insisteix en la seva innocència".

La Gaceta: "Susana Díaz s'avergonyeix del PSOE de la corrupció"; "El Govern inicia un pla d'ajust per agilitzar l'Administració".

Ara: "Via plena"; "Barcelona tindrà el nou accés ferroviari al port el 2013"; "Zaragoza abandona l'executiva del PSOE per Método 3".

El Punt Avui: "Via encarrilada"; "L'hora dels rellotges intel·ligents"; "Zaragoza paga la factura política de Método 3"; "Putin s'avé a aprovar un atac a Síria si te l'aval de l'ONU"; "Cesc dóna la seva millor versió".

Notícies relacionades

La Vanguardia: "Zaragoza dimiteix del PSOE per l'escàndol de l'espionatge"; "El tren arribarà al port de Barcelona després d'anys de reivindicació": "Obama apel·la al deure d'Europa de respondre Síria".

EL PERIÓDICO: "Els socialistes deixen anar llast"; "Temporers als llimbs"; "El Senat dels EUA fa el primer pas per atacar Síria"; "Piqué proposa Costas per presidir el Cercle d'Economia"; "Barcelona farà un altre agost al setembre".