El PP admet que va destruir els discos durs dels ordinadors de Bárcenas

Els pèrits no han pogut extreure cap informació sobre la suposada comptabilitat B que l'extresorer va confessar que havia guardat en aquests aparells

Floriano sosté que el partit "va actuar amb aquest material de la mateixa manera que actua amb la resta de material informàtic"

El PP esborra el disc dur dels ordinadors de Bárcenas abans d’entregar-los-hi al jutge. / periodico

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

El PP va destruir els discos durs dels ordinadors de Luis Bárcenas, segons va admetre el partit en un escrit que va entregar amb els ordinadors a l'Audiència Nacional el 20 d'agost. En aquests ordinadors, segons la declaració de l'extresorer del PP al jutge Pablo Ruz, està detallada la suposada comptabilitat B del partit conservador i coincideix amb la informació del 'pen drive' que va entregar a l'Audiència Nacional. Així, la prova que han portat a terme aquest dijous els pèrits de la policia no ha donat cap fruit.

En l'escrit presentat pels conservadors s'informa que aquest partit compta amb un protocol "d'utilització i reciclatge de material informàtic" que consisteix a "reformatejar" el disc dur dels ordinadors que van ser usats per una altra persona perquè pugui ser utilitzat per un altre usuari. El vicesecretari general d'organització del partit, Carlos Floriano, ha insistit en aquesta tesi en una roda de premsa a Cadis al declarar que el PP "va actuar amb aquest material (el de Bárcenas) de la mateixa manera que actua amb la resta de material informàtic del partit".

Així mateix, la nota del PP explica que si l'equip ha estat utilitzat per persones "que haguessin pogut utilitzar informació sensible, es procedeix a la destrucció dels sistemes d'emmagatzematge". Per això, els populars comuniquen al jutge que els ordinadors usats per Bárcenas, un Toshiba i un Mac, no contenen informació emmagatzemada per l'extresorer. En concret, el partit informa que el disc dur de l'equip d'Apple va ser substituït per l'exsenador l'octubre del 2012 i que l'anterior "no l'han tingut a la seva disposició". Pel que fa al Toshiba, tampoc conté informació sensible i rebutja que Bárcenas hagi pogut obtenir una còpia del seu contingut en un 'pen drive', com va declarar l'extresorer el 15 de juliol, perquè aquest equip "per la seva antiguitat no té de port USB".

Un altre ordinador

A més, el PP deixa caure en el seu escrit que Bárcenas pot haver disposat d'un altre ordinador de la seva propietat i que encara té a la seva disposició.

Durant les tres hores que ha durat aquesta diligència, s'ha bolcat el contingut del Mac, però la informació no tenia relació amb Bárcenas, segons fonts jurídiques.

Notícies relacionades

Bárcenas va denunciar l'1 de març l'assessor jurídic del PP Alberto-Pío Durán pel robatori de dos ordinadors. No obstant, la denúncia va ser arxivada perquè l'extresorer no va poder acreditar que fossin seus.

En la seva declaració davant del jutge Ruz, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va admetre que el partit tenia en el seu poder els ordinadors a Bárcenas, però va puntualitzar que no eren propietat de l'extresorer, sinó del PP.