Anàlisi

El curt termini

2
Es llegeix en minuts
Javier Pérez Royo
Javier Pérez Royo

Catedràtic de Dret Constitucional

ver +

La responsabilitat política com a conseqüència de la responsabilitat penal. Aquesta és l'estratègia del Partit Popular en elcas Bárcenas.Tant el president del Govern com el portaveu del grup parlamentari del PP la van explicitar amb claredat en el debat celebrat ahir. Únicament l'existència de fets provats en seu judicial pot desencadenar l'exigència de responsabilitat política en seu parlamentària. Com que en elcas Bárcenas no hi ha encara «fets provats», l'exigència de responsabilitat política no té sentit.

Una estratègia d'aquesta natu­ralesa és imbatible en el curt ter­mini, si es disposa de majoria ab­soluta. D'acord amb ella, en cap moment de la present legislatura se li podrà exigir al president del Govern responsabilitat per cap de les irregularitats que han estat destapades per l'extresorer del PP. En els dos anys llargs de legislatura que queden és pràcticament segur que no hi haurà «fets judicialment provats» en la peça separada delspapers de Bárcenasoberta a la seu nacional. En conseqüència, després del ple d'ahir, el president del Govern pot pensar que podrà esgotar la legis­latura.

Penso que aquest era l'objectiu amb què el president i el seu grup parlamentari van assistir a la compareixença d'ahir. Del que es tractava era de desplaçar l'exigència d'una eventual responsabilitat política a un moment en què previsiblement ell ja no sigui president del Govern. Aquest és l'únic horitzó amb què el Govern treballa en aquest moment. No donar explicacions i convèncer l'opinió pública de la pròpia posició, sinó guanyar temps en la confiança que la campana sonarà abans que s'hagin establert els «fets judicialment provats».

Des d'aquesta perspectiva, sembla clar que l'estratègia va donar el resultat desitjat. El Govern va sortir viu de la compareixença i pot anar-se'n de vacances amb un debat parlamentari en què es va imposar la tesi de la subsidiarietat de la responsabilitat política respecte de la responsabilitat penal, que pot justificar fins i tot que en el futur el grup parlamentari popular faci ús del mateix argument per bloquejar iniciatives de control parlamentari de l'opo­sició.

Notícies relacionades

El precedent no pot ser més pervers des d'una perspectiva de­mocràtica. La subordinació de la ­política a la investigació penal suposa un retrocés de segles pel que fa a l'evolució del sistema polític. La separació de la responsabilitat política de la responsabilitat penal es va produir en el trànsit de l'Antic Règim a l'Estat constitucional com a fórmula per poder fer possible un debat polític obert a través del qual la societat pogués autodirigir-se políticament a través dels seus representants. Aquest va ser el primer pas que va fer possible que el sistema polític que neix a partir de l'Antic Règim s'acabés convertint finalment en un sistema democràtic. És una separació clau en la constitució d'una cultura democràtica, sense la qual al final s'acaba produint el buidatge de les institucions representa­tives.

Em temo que ahir es va fer un pas decisiu en aquesta direcció.