La Plataforma per la Llengua denuncia en un vídeo la situació "excepcional" que viu el català a la Unió Europea

La peça destaca que l'idioma "ha estat i és discriminat" pels diferents governs espanyols

El vídeo en què es denuncia el cas excepcional i discriminatori que viu el català a la UE. / Plataforma per la Llengua i Fundació Vincle (YOUTUBE)

1
Es llegeix en minuts
IGNASI FORTUNY / Barcelona

LaPlataforma per la Llenguai laFundació Vincleexpliquen en unvídeo la situació excepcional que viu elcatalà dins de laUnió Europea. El vídeo, fet arran de l'entrada de CroàciaCroàcia dilluns, 1 de juliol, com a membre número 28 de la Unió Europea, denuncia la situació que viu actualment el català i la compara amb altres llengües amb un nombre de parlants similar i fins i tot menor que sí que són oficials a la Unió.

Notícies relacionades

La Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle volen remarcar, i així ho fan en el vídeo, que la situació del català és la que és per "voluntat expressa" dels diferents governs espanyols, "tant els delPP com els delPSOE". Així, la peça fa un repàs de la història de la Unió Europea, i se centra en les diferentsllengüesque al llarg dels més de 55 anys de l'organització han estat acceptades com aoficials. Explica els casos d'idiomes com el maltès, l'eslovac, el lituà, el letó, l'eslovè o l'estonià, tots oficials i menys parlats que el català. 

Difusió internacional

Les entitats volen anar una mica més enllà pel que fa a la repercussió. La mateixa Plataforma per la Llenguaha confirmat al seu compte de TwitterTwitterque el projecte tindrà una segona fase, en què el vídeo serà traduït "com a mínim" a l'anglès. Les xarxes socials ja s'han fet ressò del vídeo, que ha arribat d'aquesta manera a gran part de la classe política catalana. Els eurodiputatsRaül RomevaiRamon Tremosa han compartit i elogiat el vídeo als seus respectius comptes de Twitter.