RENOVACIÓ AL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El TC escull el conservador Pérez de los Cobos com a president

Va ser designat per consens i Adela Asúa serà vicepresidenta

Francisco Pérez de los Cobos.

Francisco Pérez de los Cobos.

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

El renovat Tribunal Constitucional va complir ahir les quinieles i va ecollir per unanimitat com a president el conservador Francisco Pérez de los Cobos i, com a vicepresidenta, la progressista Adela Asúa. Tots dos són catedràtics i van ser nomenats magistrats de l'alt tribunal pel Senat a finals del 2010. Els seus mandats vencen el 2016.

Els magistrats Juan Antonio Xiol i Enrique López van ser els encarregats de proposar les dues candidatures, a les quals també podrien haver optat Francisco José Hernando, de 80 anys d'edat, i Luis Ortega, ja que igual que els seus companys van ser designats membres del Constitucional per la Cambra alta el 2010. No obstant, Hernando va optar per renunciar a la presidència per motius personals. Aquest jutge ja va presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem gairebé set anys, durant el Govern de José María Aznar.

Amb les designacions d'ahir es va complir una norma no escrita d'aquest tribunal: repartir-se aquests càrrecs entre els dos blocs, el conservador i el progressista, que conformen els seus magistrats. No obstant, ara, amb la designació de quatre nous jutges pel Govern i el CGPJ, el bloc conservador té una còmoda majoria de set vots contra cinc que resultarà decisiva en temes tan controvertits com la llei de l'avortament o la declaració sobiranista del Parlament.

Notícies relacionades

PONENT DE LA CONSULTA/ Precisament, la nova vicepresidenta és la ponent del recurs presentat pel Govern contra el text de la Cambra catalana. I aquest és un dels primers assumptes que pot començar a debatre el Constitucional recentment renovat. En principi, l'alt tribunal hauria de comunicar abans del 8 d'agost que ve si manté o aixeca la suspensió de la declaració, ja que en aquesta data es compleixen cinc mesos des que va admetre a tràmit el recurs presentat per l'Executiu de Mariano Rajoy. No obstant, altres fonts apunten que aquest termini es pot prorrogar fins a l'octubre, ja que l'acte de suspensió es va dictar al maig.

Una altra de les qüestions que estan pendents és el recurs del cas Atutxa, en què s'han d'establir els límits de les accions populars.