Artur Mas entrega la Creu de Sant Jordi a un evasor fiscal de la 'llista Falciani'

Bosch Aymerich, guardonat "per la seva contribució a l'economia", va admetre que havia legalitzat la seva comptabilitat després d'anys de cobrar factures a través d'una fundació establerta a Liechtenstein

El president Artur Mas entrega la Creu de Sant Jordi a Josep Maria Bosch Aymerich, aquest dimecres.

El president Artur Mas entrega la Creu de Sant Jordi a Josep Maria Bosch Aymerich, aquest dimecres. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

Les Creus de Sant Jordi, que s'han entregat al Palau de la Generalitat, han distingit aquest any 25 persones i 15 entitats que, segons el criteri del Govern català, han destacat pels seus serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el terreny cívic i cultural. El nom d'un dels guardonats, que es van donar a conèixer el 30 d'abril passat, va desfermar la polèmica al tractar-se d'un evasor fiscal confés de la denominada 'llista Falciani'.

L'enginyer i arquitecte Josep Maria Bosch Aymerich, de 95 anys, va admetre en declaracions al diari 'El País' que, abans del 2010, va legalitzar la seva comptabilitat després d'anys de cobrar factures a través d'una fundació establerta a Liechtenstein. La Generalitat el premia ara "per la seva contribució a l'economia, singularment en els sectors turístics i immobiliari". La Creu atorgada a Bosch té en compte la seva "influència" en "la decisió d'ubicar a Barcelona la primera fàbrica de Seat", així com "la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans". El Govern català també subratlla l'impuls per part de l'arquitecte i enginyer "d'activitats culturals i socials i especialment vinculades amb l'arquitectura i l'urbanisme".

El dia que es van difondre els noms dels guardons, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va dir "ignorar" quina entitat havia suggerit Bosch per a una Creu de Sant Jordi i va assegurar que no sabia que un dels premiats figurés a la 'llista Falciani'. Posteriorment, Homs va apuntar que, desrpés de parlar amb el guardonat, el Govern va arribar a la conclusió que no hi havia cap acte delictiu i que la distinció se li entregaria "com s'havia establert".

Els altres guardonats

Entre els premiats amb la Creu de Sant Jordi el 2013 també hi ha l'actriu Maria Assumpció Balaguer, l'empresari i promotor cultural Raimon Carrasco, l'escriptor, pintor i historiador Narcís Comadira, l'editor Antoine Gallimard, el crític d'art Daniel Giralt-Miracle, l'expert en comunicació audiovisual i escriptor Román Gubern, la compositora i actriu Pepita Llunell, l'empresari teatral de Focus Daniel Martínez de Obregón, la promotora cultural Montserrat Maspons, el metge i gestor musical Jordi Roch i la promotora cultural i professora de català Anna Santamaria.

Altres guardonats són l'empresari Pere Balsells, l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu, la mestra Maria Martorell, l'economista Andreu Gispert, l'endocrinòleg i dramaturg Ramon Gomis, l'assistent social Concepció Mata, el casteller Francesc Piñas, l'empresari Joan Planes, el bioquímic Josep Raimon Prous, l'empresari i col·leccionista cinematogràfic Josep Maria Queraltó, el cardiòleg Jordi Rius, l'advocat i empresari Josep Lluís Rovira, i l'empresari Julio Sorigué.

Les entitats

Entre les entitats guardonades, l'Agrupació Excursionista de Catalunya, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, l'Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell, l'Associació Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d'Osona, el Centre Moral d'Arenys de Munt, el Centre Moral i Cultural del Poblenou i el Club Natació Atlètic-Barceloneta.

Notícies relacionades

També hi figuren la confraria de Sant Marc Evangelista, el col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, el Cor Vivaldi, l'escola de música Joan Llongueras, el club Reus Deportiu, el Gremi de Marejants de Tarragona, la Fundació Comissió Cavalcada dels Reis d'Igualada i la Societat Coral L'Esperança.

L'acte s'ha iniciat amb un discurs del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i després el secretari del Govern, Jordi Baiget, ha llegit el decret de concessió de les distincions i el president, Artur Mas, ha entregat els guardons.