MÀXIM GUARDÓ DE LA GENERALITAT

El PSC demana al Govern català que aclareixi la Creu de Sant Jordi a un evasor fiscal

Els socialistes exigeixen saber els criteris seguits per distingir Bosch Aymerich

L'arquitecte va admetre haver cobrat factures a través d'una fundació de Liechtenstein

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El PSC ha presentat aquest dijous una pregunta escrita al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, perquè aclareixi els criteris que ha seguit el Govern català peratorgar la Creu de Sant Jordi a l'arquitecte Josep Maria Bosch AymerichJosep Maria Bosch Aymerich, que apareix a la coneguda com a 'llista Falciani' d'evasors fiscals elaborada per un exempleat del banc suís HSBC. Fa un mes, Bosch Aymerich, que té 95 anys, va admetre en declaracions a 'El País' que abans del 2010 va legalitzar la seva comptabilitat després d'anys de cobrar factures a través d'una fundació establerta a Liechtenstein.

Els socialistes volen saber quins criteris s'han seguit i d'acord amb quines opinions ha decidit entregar elmàxim guardó de la Generalitat a Bosch Aymerich dies després que el seu nom aparegués en aquesta llista d'evasors fiscals, i si la decisió del Govern respon al fet que això s'ignorava o que no es considera rellevant.

La Generalitat va justificar la concessió aBosch Aymerich"per la seva contribució a l'economia, singularment en els sectors turístics i immobiliaris". A més, en un comunicat, va destacar-ne la influència en la decisió d'ubicar a Barcelona la primera fàbrica de Seat i també la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans. El conseller de Presidència,Francesc Homs, va assegurar que "desconeixia" que Bosch Aymerich estigués entre els noms que va donar a conèixer l'informàticHervé Falcianidesprés d'haver treballat durant dos anys a la filial del banc britànicHSBCa Ginebra.

Notícies relacionades

"En un moment com l'actual de dramàtica situació de crisi econòmica per a moltes persones, una decisió com aquesta no resulta edificant de cara a l'opinió pública", ha assegurat el portaveu de Cultura del grup parlamentari del PSC, Joan Ignasi Elena, que ha reclamat a l'Executiu català "la màxima cura i criteri a l'hora de fer reconeixements públics en nom del país".

"LesCreus de Sant Jordisón reconeixements a aquelles personalitats o entitats que han prestat serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o en els àmbits cívics i culturals. L'aportació de Bosch Aymerich no es correspon amb aquesta definició" , ha sentenciat Elena.