Núñez Feijóo: 'El 1995 ni Dorado era narco ni jo president'

El president de la Xunta atribueix a PSOE i BNG el major volum de contractació amb empreses del traficant gallec

Feijóo, durant la seva compareixença davant el Parlament gallec, aquest dimecres.

Feijóo, durant la seva compareixença davant el Parlament gallec, aquest dimecres. / Lavandeira jr (EFE)

3
Es llegeix en minuts
ÓSCAR ARAÚXO / Santiago

El president de la Xunta,Alberto Núñez Feijóo, va viatjar amb el narcotraficantMarcial Dorado a Cascais, Eivissa, Tenerife i als Picos de Europa. A més diverses empreses de Dorado van contractar amb la Xunta. No va dir quines empreses, quan ni quant, si bé va deixar anar que l'època amb més "contractes, ajudes i subvencions" del Govern gallec a empreses de Dorado resulta ser "la del bipartit", l'Executiu de socialistes i nacionalistes que va manar a Galícia entre 2005 i 2009. "Mai vaig contractar ni vaig adjudicar res a aquesta persona que no estava acusada de res. Ni jo era president ni ell narcotraficant". Tota la seva expiació va ser una disculpa: "Em vaig equivocar. No vaig ser prudent".

Aquests van ser els aclariments més destacats d'Alberto Núñez Feijóo en la seva intervenció d'aquest matí al Parlament gallec. No va aprofundir en les contradiccions del seu discurs: la relació amb el seu "amic" Manuel Cruz, l'home que el va presentar a Dorado, militant del PP a Ferrol i testaferro del narco a mitjans dels 90, just quan es van ferles fotos de Feijóoal iot del contrabandista. Ni fins quan es va allargar la seva relació amb Dorado.

Feijóo va dir primer que va tallar tota relació amb ell el 1998, un any abans de la mort de Cruz en accident de trànsit. Avui va reconèixer que podria haver parlat amb ell entre el 2001 i el 2003: "Pot ser que em felicités el Nadal o algun aniversari, però no puc recordar amb tota la gent amb la que vaig parlar en aquella època". Aquest punt --les felicitacions de Nadal-- ho va confirmar a EL PERIÓDICO el jutge José Antonio Vázquez Taín.

Rèpliques aïrades

La resta de la intervenció de Feijóo, amb les rèpliques aïrades de PSOE, BNG i AGE, va ser una posada en pràctica de les mateixes tècniques que el van fer president el 2009, quan va enarborar unes fotos del vicepresident de la Xunta,Anxo Quintana, a bord del iot de l'empresari Jacinto Rey per exigir la dimissió del nacionalista. "¿Posava Felipe González la mà al foc per Pablo Escobar? ¿Creu el BNG que pot donar un exemple d'ètica quan aplaudeix el discurs d'Otegi a la presó no fa 20 anys, sinó ara?”.

Si no s'han filtrat els contractes de Marcial Dorado amb la Xunta durant l'època en la que Feijóo era número dos de la Conselleria de Sanitat i després president de l'Insalud, va assegurar, és perquè l'oposició no els té, malgrat l'intentin "acovardir": "Precisaven vostès les fotos per insinuar, perquè la veritat es frustra amb la infàmia".

Record a víctimes de la sida

L'oposició en ple va demanar la dimissió del president de la Xunta, al que li queden més de tres anys de mandat. "Vostè era dels gallecs que millor coneixien a Dorado perquè estava tot el dia amb ell", va apuntar el socialista Pachi Vázquez. Xosé Manuel Beiras (AGE), emocionat al recordar als amics morts de sida, va tornar sobre la seva tesi del "règim podrit". "Vostè és la indecència personificada", li va deixar anar.

Notícies relacionades

"Es va fer amic d'un delinqüent a través d'un altre delinqüent (Manuel Cruz). Si no sabia qui era Marcial Dorado, ¿amb quina capacitat pot vostè governar als gallecs? M'avergonyeix pertànyer al mateix gènere que vostè". Francisco Jorquera (BNG) va refrescar retallades de la premsa conservadora de 1990 en els que el nom de Marcial Dorado exposava informacions sobre el tràfic de cocaïna.

Un noi de poble

Per a totes les respostes, Feijóo va tornar a encendre el ventilador. "Jo sóc un noi de poble que no té piano ni va estudiar a la Sorbona", va replicar aBeiras. I va assegurar que els socialistes van acudir al seu despatx perquè el PP posés sordina a l'Operació Campió. A falta de revàlides polítiques a curt termini, la pèrdua de legitimitat de Feijóo es podria revisar a l'entrada del Parlament autònom: un grup d'estafats per les preferents va rebre al president de la Xunta amb borses de farina.