El comitè executiu de CDC ratifica la decisió d'Oriol Pujol de delegar les seves funcions

L'expresident Jordi Pujol no ha assistit a l'acte

Oriol Pujol flanquejat per Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas.

Oriol Pujol flanquejat per Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas. / ACN

2
Es llegeix en minuts

El comitè executiu nacional de CDC ha ratificat aquest dimarts la decisió d'Oriol Pujol de delegar les seves funcions com a secretari general del partit en Josep Rull, actual secretari d'Organització, i Lluís Corominas, vicesecretari general de Coordinació Institucional. Pujol també deixa la seva responsabilitat com a president del grup parlamentari de CiU, que exercirà Jordi Turull. La cúpula del partit, encapçalada per Artur Mas, s'ha reunit durant una hora a la seu de la formació al carrer de Còrsega. Jordi Pujol hi no ha assistit.

Oriol Pujol ha anunciat la decisió després que transcendís la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que considera que el polític convergent va servir-se presumptament del seu "pes polític" a CDC i en el grup parlamentari per aconseguir un "benefici econòmic per a ell i/o els seus amics", i que per fer-ho va aconseguir fins i tot el nomenament de dos càrrecs al Departament d'Empresa.

El TSJC veu indicis que Pujol hauria pogut adjudicar un lot d'estacions d'ITV i "vulnerar el dret a la lliure concurrència pública, de tal manera que la seva actuació coordinava, dirigia i donava el suport necessari des d'un vessant polític a la resta d'implicats" en l'assumpte.

Davant de desenes de periodistes convocats a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Pujol ha insistit en la seva innocència i ha recalcat que no ha estat "ni col·laborador ni necessari" d'una trama corrupta per intentar alterar concessions d'estacions d'ITV, ni ha tingut interessos en empreses d'aquest àmbit. No obstant, Pujol ha decidit delegar els seus càrrecs per "no entorpir" el procés sobiranista iniciat per CiU (Convergència i Unió) i ha insistit que la seva decisió, que és "personal" i que ningú en circumstàncies semblants té per què imitar, està "als antípodes de protegir-se amb la senyera".

Delegació temporal

Notícies relacionades

Amb el desig que la justícia resolgui aquesta situació de manera ràpida i ell pugui revertir la seva decisió, Pujol ha explicat que delega temporalment les seves funcions de partit en el vicesecretari de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, i en el secretari d'Organització, Josep Rull, que mantindran els respectius càrrecs i només assumiran les tasques de Pujol. Al Parlament, el portaveu de CiU, Jordi Turull, assumirà la presidència del grup parlamentari, que exercia Oriol Pujol.

Retrets

Quatre grups de l'oposició (el PPC, ICV, Ciutadans i la CUP) han retret a Pujol que no abandoni també l'acta de diputat, una opció que el polític considera "desmesurada" perquè, segons ha dit, suposaria situar la imputació com una acceptació de culpabilitat. Més condescendents, el PSC, que té entre les seves files un diputat imputat (Daniel Fernández), i ERC, soci de legislatura de CiU, han evitat demanar a Pujol que renunciï a la seva acta de diputat.