El missatge del Monarca

El Rei recorda a Mas que els seus plans han de respectar la llei

Al·ludeix a la crisi de les institucions i insta a «sumar forces» per superar la recessió

El cap de l'Estat fa una referència velada a la consulta pactada per CiU i ERC

3
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

Amb un exemplar petit de la Constitució sobre la taula, el Rei va recordar ahir al reelegit president de la Generalitat, Artur Mas, que qualsevol pla de futur per a Catalunya ha d'estar basat «en el respecte a les lleis i a les vies democràtiques». En el seu tradicional missatge de Nadal, el cap de l'Estat va fer una referència velada a la nova etapa que viu Cata-lunya, i va insistir en la necessitat de recuperar l'esperit que va marcar la Carta Magna de l'any 1978. «És hora que tots mirem cap endavant i fem el que puguem per tancar les ferides», va declarar en el seu discurs nadalenc.

En un llenguatge menys directe que el que va utilitzar a la carta del setembre (publicada a la web de la Casa del Rei uns dies després de la manifestació multitudinària de la Diada), en què el Monarca va advertir contra els independentismes, Joan Carles no va voler obviar en el seu missatge més important de l'any la consulta d'autodeterminació que CiU, amb el suport d'ERC, vol convocar el 2014, i que desborda els límit de la Constitució actual, segons la majoria d'experts i els dos principals partits, PP i PSOE.

El Rei va subratllar la necessitat de promoure els valors del «respecte mutu» i la «lleialtat recíproca» que va donar lloc a la Constitució. «Són valors que fa més de tres dècades van contribuir a establir un nou marc de convivència, el reconeixement de la nostra pluralitat i l'empara de les ­diferents llengües, cultures i institucions d'Espanya», va afirmar el Monarca.

DRETS SOCIALS / En un discurs més compacte que en anys anteriors, en què feia referència a diversos assumptes (missions militars, terrorisme, immigració…), aquesta vegada el Rei va evitar aquests temes per centrar-se en la crisi i les conseqüències en les famílies i els joves.

El Rei no va abordar directament la crisi que afecta la monarquia -pel cas de corrupció en què està implicat Iñaki Urdangarin i la cacera de luxe a l'Àfrica per la qual ja va demanar perdó-, però sí que va reconèixer que el preocupa la «desafecció envers les institucions i la funció política». Per això va reivindicar la «política gran» de la transició, i va reclamar al Govern i a l'oposició que es fixin en «l'interès general» i deixin de «provocar l'enfrontament […] per sumar forces, no per dividir-les». A més, va destacar que les «renúncies d'avui» han de garantir el benestar del futur i assegurar la protecció dels drets socials.

El cap de l'Estat va subratllar la necessitat de controlar el dèficit, però també, en línia amb el que predica Mariano Rajoy a Europa, va assenyalar que «austeritat i creixement han de ser compatibles». Les polítiques d'estímul, al seu parer, han d'arribar a través de mesures econòmiques i fiscals, però sobretot a través de la «confiança». El Monarca va recordar que Espanya ha superat altres crisis perquè es creia en la possibilitat de tirar endavant i es tenia un projecte «compartit per tots».

El Rei també es va referir al paper que Espanya juga a Iberoamèrica i a la Unió Europea, on ha de ser «protagonista», va apuntar, de la presa de decisions. En un missatge indirecte a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que viu pendent de les eleccions que té a la tardor, el cap de l'Estat va dir que és hora de superar les visions nacionals i reforçar les bases de solidaritat.

Per primera vegada, el discurs del Rei s'ha traduït a les llengües cooficials i s'ha publicat a la web de la Casa del Rei.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat