El Consell de Ministres decideix portar al Constitucional l'impost català sobre els dipòsits bancaris

Sáenz de Santamaría argumenta que un govern en funcions no pot crear tributs

La vicepresidenta del Govern adverteix que no es poden crear nous impostos per decret llei. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

ElConsell de Ministres ha acordat avui presentar unrecurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei aprovat per laGeneralitataquesta setmana per a la creació d'un impost sobre elsdipòsits bancaris. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que el recurs es presentarà després del dictamen sol·licitat al Consell d'Estat amb caràcter d'urgència, que haurà d'estar a punt en el termini de tres dies hàbils.

La vicepresidenta ha argumentat que lesraonsque porten el Govern ha presentar aquest recurs són múltiples. La primera és que "un govern en funcions no pot adoptar mesures més enllà de la gestió ordinària", ha dit. A més, "no es poden crear impostos perdecret-llei". La vicepresidenta també s'ha referit a raons d'"unitat de mercat" al conjunt del país.

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha dit tenir notícies que altres comunitats també estan pensant en la creació d'un impost autonòmic sobre els dipòsits bancaris i ha advertit que en aquests casos el Govern també presentaria recursos davant el Constitucional.

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir definitivament la creació d'un impost estatal sobre els dipòsits bancaris amb gravamen zero, inclòs en la llei de mesures tributàries que acompanya els Pressupostos de l'Estat per al 2013. La vicepresidenta ha afirmat que el gravamen zero d'aquest impost estatal podria elevar-se, encara que sempre "d'acord amb els compromisos europeus d'Espanya".