Anar al contingut

Els impostos als dipòsits bancaris. El gos de l'hortolà

El Tribunal Constitucional avala el tribut autonòmic i el Govern central corre a impedir-lo

La Generalitat calca la sentència del gravamen extremeny

SALVADOR SABRIÀ / Barcelona

L'impost autonòmic sobre els dipòsits bancaris exemplifica un tipus de política que aplica a fons el refrany del gos de l'hortolà, que ni menja, ni deixa menjar. El primer tribut d'aquest tipus el va promoure la Junta d'Extremadura el 2001, quan la presidia el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra. Al Govern de José María Aznar li va faltar temps per recórrer-lo davant el Tribunal Constitucional amb els arguments que afectava l'IVA i trencava la unitat de mercat.

Tots van ser descartats pel Constitucional, en una sentència del 14 de novembre. L'actual president extremeny, José Antonio Monago (PP), va anunciar que utilitzaria aquests ingressos per pagar, entre altres coses, l'extra als funcionaris. Astúries va crear un tribut com aquest en el pressupost del 2013 i ERC va destacar que l'impost era una de les seves condicions per recolzar Artur Mas. Aquesta vegada, la reacció del Govern central va ser diferent. Amb una esmena del PP a la llei tributària al Senat, va crear un impost igual a l'extremeny però a tipus 0 i per a tot Espanya. Com que la llei impedeix a les autonomies crear un tribut que gravi el mateix concepte que una figura d'àmbit estatal, el Govern va aplicar aquesta vegada el refrany de mort el gos, morta la ràbia.


>> Llegiu la informació completa sobre l'impost autonòmic sobre els dipòsits bancaris a e-Periódico.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.