CiU i ERC acorden crear nou impostos i un "banc públic" català

L'acord inclou l'Eurovinyeta i tributs sobre nuclears, pisos buits i refrescos

Els dos partits estudiaran la suavització de l'euro per recepta i les taxes judicials i universitàries

Artur Mas i Oriol Junqueras firmen el pacte de governabilitat. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

Negre sobre blanc, CiU i ERC han pactat la creació de nou impostos amb els quals estimen que la Generalitat podrà recaptar uns 1.000 milions d'euros. Es tracta de noves vies d'ingressos o, en alguns casos, la recuperació d'alguns tributs eliminats per CiU, com el de successions i donacions i el de transmissions patrimonials. En paral·lel, l'acord de governabilitat estableix la transformació per llei de l'Institut Català de Finances en "el banc públic de Catalunya", una exigència que figurava en el programa electoral dels republicans i que els nacionalistes també han acceptat.

Impostos mediambientals

En el text firmat aquest dimecres per Artur Mas i Oriol Junqueras, s'estableix la creació, per exemple, d'un impost que grava l'emissió de gasos contaminants (com en el cas dels avions), un altre sobre la producció de residus nuclears que afectaria fonamentalment les centrals, un altre sobre les begudes de refresc "amb excés de sucre" pensat especialment per a les grans distribuïdores de begudes. Com ja havia transcendit, els nous socis han acceptat "estudiar l'aplicació" d'un nou gravamen sobre els pisos desocupats per incentivar-ne el lloguer.

Finalment, ERC ha aconseguit arrencar a CiU una altra de les seves exigències electorals: la implantació de l'anomenada Eurovinyeta, un impost introduït en molts països europeus que grava els vehicles pesants que travessen un país per les vies de gran capacitat.

Notícies relacionades

En paral·lel, nacionalistes i republicans es comprometen a defensar l'impost sobre dipòsits bancaris que el Govern va crear aquest dimarts i aplicar el tribut sobre grans superfícies comercials fixat ja per llei. A més, CiU ha acceptat modificar l'impost de successions per elevar la seva capacitat recaptatòria, després d'haver-lo suprimit la passada legislatura.

Mesures socials

Encara que el document no concreta gaire, CiU i ERC es comprometen a avaluar la suavització de l'euro per recepta i l'augment de les taxes judicials i universitàries, mesures introduïdes per Mas la passada legislatura. En els dos casos, l'objectiu seria introduir nous límits i exempcions que redueixin el seu impacte sobre les classes més desafavorides.