CONSTITUCIÓ DE LA MESA DEL PARLAMENT BASC

No entenc el vot en blanc

"La cortesia parlamentària obligava Bildu a votar a favor del PNB per a la presidència del Parlament, però a aquella força li fa falta encara uns 12 bulls democràtics"

La líder d’EH Bildu, Laura Mintegi, aquest divendres, a l’arribar al Parlament de Vitòria. EFE / DAVID AGUILAR

La líder d’EH Bildu, Laura Mintegi, aquest divendres, a l’arribar al Parlament de Vitòria. EFE / DAVID AGUILAR

2
Es llegeix en minuts
Iñaki Anasagasti
Iñaki Anasagasti

Senador del PNB per Biscaia

ver +

Aquest dimarts passat, 20 de novembre (la venjança de la història), s'ha constituït a Vitòria elParlament basc. El 1980 aquest acte es va fer a la casa deJuntes de Gernika i allà es va elegir la Mesa presidida perJuan José Pujana, delPNB. Aquell era un Parlament de 60 diputats, avui són 75, i no teníem ni seu. En temps de la República, allà mateix es va elegir el 'lehendakari' [José Antonio] Aguirre, però no vam tenir l'oportunitat d'elegir un Parlament. L'acte d'avui, amb tots els partits, és una fita important.

M'ha cridat l'atenció el vot en blanc. He seguit l'acte veient-lo aEuskal Telebista, així com el recompte dels vots. Tot molt sobri. On jo vaig estar assegut sis anys, ho feia avuiAndoni Ortuzar. Al seu costat,Iturrate, secretari de la taula anterior i d'aquesta nova. Fa tres anys i mig el millor dret a ser elegida presidenta li corresponia aIzaskun Bilbao, però un acord antinatura, encara que democràtic, delPP i delPSE va donar la presidència a la senyora [Arantza]Quiroga [PP], en dura pugna interna amb la seva companyaLaura Garrido, coneixedora de l'eusquera. PeròQuiroga era més amiga d'Antonio Basagoitii per això ha presidit aquesta institució en els últims anys, sense pena ni glòria i amb un Parlament mutilat, sense presència de l'anomenadaesquerra 'abertzale'.

I, en aquestes condicions, és comprensible el vot en contra, però no quan hi ha un pacte previ de tots els partits amb la seva representació a la Mesa. Hi ha una cosa que es diu la cortesia parlamentària, que en actes molt puntuals com aquests fa que tothom voti tothom. És el pacte implícit de la democràcia.

Aquests vots en blanc signifiquen que encara hi ha molta feina democràtica a fer per anar aconseguint que els usos i costums de la democràcia es  refermin a la societat. Tan important en democràcia és elfons com lesformes i encara que el resultat no canviï res, no és el mateix votar 'sí' que votar en blanc.

I és que els extrems segueixen tocant-se. ElPP no pot veure ni en pinturaBildu i Bildu no pot veure ni en pintura ningú, menys ells mateixos.

I s'obliden que elPNB va avortar l'intent del PP de desplaçar EH Bildu de la Mesa i de la vicepresidència primera. El PP volia recolzar amb els seus vots el PSE per desplaçar de la vicepresidència primera Juanjo Aguirrezabala (de Bildu) que és un home feliç amb el seu nou lloc. I això ho ha aconseguit Bildu amb els vots del PNB.

Quan una cosa així passa, la cortesia parlamentària t'obliga a respondre en conseqüència, no amb el vot en blanc, sinó amb el vot afirmatiu, però és que a Bildu li fan falta encara com uns 12 bulls democràtics. Ja n'aprendran. De totes maneres val més això que el que va passar el 1980 que es van presentar a les eleccions, van ser elegits i no no van fer res més que muntar una bronca alRei, titllant-lo elParlament de "Vascongado". I és que aquesta gent només l'encerta quan rectifica.

Notícies relacionades

Ha començat la desena legislatura. Hi ha una Mesa amb gent experimentada i gran recorregut, i amb ganes d'anar afrontant els reptes que el país demana. ¡Zorionak!

http://ianasagasti.blocs.com/mi_blog/