"Navarro és un candidat que escolta i es deixa assessorar"

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA viatja dins del cotxe del candidat socialista durant tot un matí per terres gironines

Un dia en la campanya amb Pere Navarro, a través dels ulls de Víctor Francos, la seva mà dreta i assessor polític. / periodico

4
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / ELOI AYMERICH

Quan el monovolum Sharan propietat del PSC, cap a un quart de 9, arriba a buscarVíctor Francosal seu domicili deCerdanyola del Vallès, se'l veu fresc com una rosa. De seguida confessa el seu secret: “He dormit 8 hores, perquèhi ha un dia en la campanya que has de dormir; si no, no aguantes”. Però és que és molt, dormir 8 hores? “Normalment en dormo menys”. Diuen d'ell que és extraordinàriament treballador, una virtut que ningú nega alsjoves Blackberrydel PSC. Encaixa.

De seguida, cotxe en ruta cap a Terrassa,Francos es posa a la feinai comença a consultar compulsivament l'Ipad, bàsicament les últimes informacions sobre la campanyaque puguin interessar al candidat Pere Navarro. Ell és, durant aquests quinze dies,la seva mà dreta, amb qui comparteixinformacions, arguments electorals, dubtes i somnis que el resultat no sigui tan dolent com prediuen les enquestes.

No és aquella figura que escriu els discursos del candidat, el Jon Favreau d'Obama, perquè de fet en el cas del PSC aquesta tasca té caràcter coral. “Quan es tracta de discursos escrits que ha de llegir, el Pere sempre acostuma a posar-hi del seu compte”, observa de forma pícara Francos.

Antic primer secretari de lesJoventuts Socialistesi posteriorment pròxim a José Montillatant en el seu càrrec de primer secretari socialista com de president de la Generalitat, Víctor Francos treballa des de fa un any i mig amb Pere Navarro, després del congrés que va situar aquest com a substitut de Montilla. És el coordinador general del partit.

Durant tot aquest temps es nota que han agafat suficient confiança perexplicar acudits, llançar-se pullesen relació amb les seves preferències pel món Apple o Blackberry ifer-se algunes confidències.

“La veritat és que el Pere és un tio fantàstic; es treballa bé amb ell, mai té una mala paraula amb el seu equip. És una personamolt senzilla, molt normal”, relata Víctor Francos. Que com descriuria més profundament Navarro? “És pausat, reflexiu, intuïtiu i escolta molt el seu equip. Es deixa assessorar i després decideix. Ara crec que necessitem gent que escolti, més que persones que parlin molt”.

AVUI TOCA FIGUERES I GIRONA

El candidat Navarro, amb americana grisa de to fosc, camisa entre lila i grisenca i sabates lleugerament esportives amb espectaculars cordons de color ataronjat,afronta un matí intensa la demarcació gironina.

Dins de la furgoneta de la campanya trobem la dona del candidat, l'Àngels, l'escorta i el conductor.L'ambient és familiar. A estones es parla seriosament, a estones es fa broma. El candidat repassa a l'inici de la jornada els diaris en paper i els comenta amb Francos. Una estona més tard repassa les fitxes que els seus col·laboradors li han preparat per al debat de diumenge a TV-3.

A Figueres, al pati del darrere d'un bar de tapes basques, es reuneix amb membres de la societat civil de Figueres i alguns empresaris en un acte que se celebra a peu dret i a base de bocates i cafès.

El presenta la número 2 per Girona, Marina Geli, recordant les inversions del govern tripartit, de les quals es mostra orgullosa. Durant el cafè, l'assumpte que uneix la majoria de converses és la informació del diari 'El Mundo' sobre els suposats comptes del president Mas a Suïssa.

A l'auditori de la Mercè de Girona té lloc elmíting central de la jornada, amb el número u per la demarcació, Juli Fernàndez, l'exconsellera Geli i Eduardo Madina, secretari general del grup socialista al Congrés, que avui s'ha desplaçat a Catalunya per donar aire fresc a la campanya socialista, on precisament la presència de socialistes espanyols procura disgustos un dia sí i un altre també.

Serà en aquest marc on Navarro demanarà a Mas si és fals que tingui comptes a Suïssa; si ho fa, assegura, “comptarà amb tot el seu suport polític i personal”.

UN CANDIDAT QUE ANIMA EL SEU EQUIP

Durant tot el matí,Víctor Francos sembla absort en si mateix. Encén un cigarro rere l'altre, truca per telèfon, consulta l'Iphone... No està exactament concentrat en el que està passant en aquell momentsinó en el que passarà al cap d'una estona.

No és només ell, qui manté aquesta actitud, cerebral i freda. També Anna Maria Sendra, cap de premsa del PSC, es dedica amb cura que res se'n vagi de les mans -amb extremada amabilitat-. O ella o el responsable general de comunicació, Manel Fran, acompanyen sempre el candidat. I encara que no hi siguin, en l'equip de comunicació hi ha a més dos periodistes i una administrativa.

Al final, aquell que podria semblar que més nerviós està, és qui acaba mostrant-se més relaxat: “La campanya és l'espai que hi ha entre bocata de llom i bocata de llom i lavabo i lavabo”, diu Navarro propiciant les riallades dins del vehicle.

Notícies relacionades

“La veritat és que, amb l'ambient que hi ha,a vegades és ell qui ens estira a nosaltres, no ell”, assenyala Anna Maria Sendra, davant la sensació gens favorable de les enquestes. Ho confirma Víctor Francos: “Lacampanyal'ha afrontatamb molta menys tensióde la que l'ambient general denota”. Passar un matí amb ell ens permet corroborar-ho a nosaltres també.