CONFLICTE AMB EL PENYAL

Londres convoca Trillo en protesta per les "incursions provocatives" en aigües de Gibraltar

El Ministeri d'Exteriors britànic reclamarà a l'ambaixador d'Espanya garanties que no es repetiran

Trillo, en una roda de premsa.

Trillo, en una roda de premsa. / EFE

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / Londres

ElcontenciósdeGibraltarha tornat a transformar-se en unfocusdetensió entre Espanya i elRegne Unit. ElMinisteri d'Afers Estrangersbritànicha convocat aquest dijous l'ambaixador espanyol aLondres,Federico Trillo, per transmetre-li una protesta per les “greus incursions” devaixells espanyols enaigüesterritorials que envolten Gibraltar. Les aigües en disputa són tres milles nàutiques al voltant del penyal, que el Regne Unit considera seves, cosa que Espanya no reconeix.

Trillo es va reunir a primera hora de la tarda alForeign Officeamb el subsecretari permanent del ministeri,Simon Fraser. La convocatòria estava relacionada, segons han fet saber els britànics, amb dues incursions que van tenir lloc dimarts, dia 13. Uns incidents que elsecretari d'Estat per aEuropa,David Lidington, considera “moltseriosos” i que qualifica de “provocació”.

Intervenció policial

Notícies relacionades

Una embarcació de la marina espanyola va patrullar durant hores per aigües del penyal, de manera ostensible. El mateix dia, un segon vaixell del servei de duanes espanyol va intentar capturar un navili civil gibraltareny, cosa que va obligar a intervenir la policia de la Roca.

En el comunicat, Lidington recorda que el Regne Unit ha presentat “repetidesprotestes diplomàtiques” a Espanya, per unes incursions que considera perilloses i que “poden posar en risc laseguretat de tots els que operen en aigües territorials de Gibraltar”. “Condemnoaquestes incursions provocadores i demano al Govern espanyol que s'asseguri que no es tornaran a repetir”, assenyala el representant del Foreign Office.