JUDICI A L'EXRESPONSABLE MILITAR D'ETA

Rekalde: "Vaig veure la circumferència del canó d'una pistola i, al darrere, qui em va disparar a la cara"

La Fiscalia demana 19 anys per a 'Txapote' i per a cada un dels altres tres acusats pel tret a l'exconseller d'Educació i Justícia del Govern basc

2
Es llegeix en minuts

L'exconsellerd'Educaciói JustíciadelGovern basc José Ramón Rekalde ha recordat aquest dijous davant el jutge com va veure elcanóde lapistolai, al darrere, lapersonaque liva disparara la boca el 14 de setembre del 2000. La Fiscalia demana 19 anys de presó per un delicte d'assassinat terrorista engrau de temptativa per a cada un dels quatre acusats, Xavier García Gaztelu, àlies 'Txapote';Andoni Otegi,Oscar Celarain iJuan Carlos Vesance.

Rekalde ha relatat els seus terribles records davant la Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, presidida pel magistrat Fernando García Nicolás, i ha explicat com va ser víctima del tret quan arribava a casa, a Sant Sebastià, en cotxe amb la seva dona, María Teresa Castells. Segons ha explicat, ell i la seva dona van arribar al voltant de les 20.30 a l'aparcament del seu domicili. "Vaig obrir la porta del cotxe i a l'incorporar-me vaig veure la circumferència del canó d'una pistola i, al darrere, la persona que em va disparar a la cara", ha relatat.

"¿Què ha sigut això?"

La seva dona no va veure el moment del tret, perquè li havien caigut unes pomes del seient del cotxe i les estava recollint, ha explicat, però al sentir un fort soroll li va preguntar: "¿Què ha sigut això?". Rekalde va contestar ensangonat: "Un tret". 

La fiscal Ana Noé demana per aquests fets 19 anys de presó per a Oscar Celarain, com aautor directe del tret, i també per a Andoni Otegi i per a Juan Carlos Vesance, percooperació necessària, per ajudar Celarain en la fuga. A més, considera 'Txapote'autor per inducció com a responsable aleshores dels comandos militars d'ETA.

A més, sol·licita que se'ls condemni ano acostar-sea menys de 500 metresde la víctima o del seu domicili durant vuit anys, que laindemnitzinamb300.000 eurosper lesseqüelessofertes i que paguin150 euros per cada un dels545 diesque va trigar a curar-se de les ferides.

Es neguen a declarar

Notícies relacionades

Tots els acusats, per als quals ladefensa ha demanat la lliureabsolució perfalta de proves, s'han negat a declarar i respondre les preguntes tant de la Fiscalia com de la seva pròpia advocada. A més, no han reconegut la legitimitat del tribunal de l'Audiència Nacional. "No participaré en aquest teatre", ha manifestat l'exresponsable militar de la banda terrorista, que al ser preguntat pel magistrat sobre si respondria alguna pregunta, s'ha limitat a afirmar que tot el que havia de dir "està dit". En termes similars s'han expressat després els altres tres processats.

"No se m'enfili"

L'únic moment de tensió l'ha protagonitzat 'Txapote', que ha tractat d'explicar el seu rebuig al tribunal mentre el jutge encara exposava els detalls de la declaració que havia de prestar. "Deixi que aquest tribunal exerceixi les seves funcions i després parlarà. No se m'enfili", li ha exigit el magistrat.