Anar al contingut

Wert: "El nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans"

El ministre d'Educació aclareix que ell aposta per la "doble identitat" dels alumnes catalans, després d'acusar l'escola de Catalunya d'ocultar la "història comuna" amb Espanya

Assenyala que el Govern farà efectiu el "dret" dels alumnes a ser escolaritzats en castellà

La resposta de Wert a un diputat del PSC aquest dimecres al Congrés / ATLAS

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha estat aquest dimecres molt explícit sobre les intencions del Govern respecte a les escoles de Catalunya. El seu departament, que estudia la firma de convenis amb col·legis privats perquè ensenyin en castellà als estudiants que ho desitgin, s'ha imposat la tasca següent: "El nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans, perquè se sentin tan espanyols com catalans", ha dit Wert al Congrés.

Hores després de la sessió parlamentària, Wert s'ha mostrat sorprès que se l'hagi acusat de mantenir posicions preconstitucionals per haver dit que el Govern vol "espanyolitzar" els alumnes catalans i ha aclarit que ell aposta per aconseguir un equilibri entre la seva "doble identitat". "Es tracta simplement que els alumnes catalans, com a alumnes espanyols que són, siguin capaços de viure equilibradament l'orgull de ser espanyols amb l'orgull de ser catalans", ha manifestat després d'assistir a la solemne obertura del curs de les Reales Academias, un acte celebrat a la Reial Acadèmia de la Història.

La resposta al Congrés


A la pregunta del diputat del PSC Francesc Vallès, que l'ha acusat de caure en una cosa similar a la "formació de l'esperit nacional" franquista, el ministre ha incidit en les suposades deficiències ideològiques dels centres de Catalunya. Es tracta, ha dit, d'un sistema educatiu que "facilita l'ocultació" de la "història comuna" entre Espanya i Catalunya, i que "exagera els sentiments més particularistes". Després ha incidit en l'ensenyament en castellà, que és una de les promeses electorals del PP. "Aquelles famílies que vulguin escolaritzar el seu fill en castellà tenen tot el dret a fer-ho. I al Govern li} correspon fer efectiu {ese} dret", ha assenyalat.

Adoctrinament i educació

Vallès ha defensat el sistema actual. "A Catalunya no s'adoctrina. Es forma i s'educa. Les seves paraules mereixen una rectificació, per respecte a milers de mestres. Vostè està dividint entre catalans i espanyols, independentistes i no independentistes, entre bons i dolents", ha dit el socialista català.