REFLEXIONS SOBRE LA INDEPENDÈNCIA

Rubert de Ventós: "Em vaig fer independentista quan vaig ser tractat com un foraster a Madrid"

L'Associació Catalana de Professionals publica un vídeo on el filòsof exposa la seva visió de la independència de Catalunya

Vídeo de l’entrevista amb Xavier Rubert de Ventós. / periodico

2
Es llegeix en minuts
JAUME MARTÍNEZ / Barcelona

L'Associació Catalana de Professionals(ACP) publicarà pròximament un nou vídeo de la seva campanya'Amb independència'dedicat al filòsof Xavier Rubert de Ventós, on el també catedràtic d'Estètica, escriptor i polític exposa les seves idees sobre laindependència de Catalunya. El projecte de l'ACP pretén analitzar la viabilitat de lasecessió catalanai discutir sobre els avantatges i inconvenients que presentaria la independència, d'una manera seriosa i rigorosa, a través de les opinions d'experts en diferents àmbits.

Rubert de Ventós respon en l'entrevista a sis preguntes. En la primera, referida a l'encaix de Catalunya a Espanya, Rubert de Ventós manté que els unionistes defensen les fronteres com si fossin sagrades, quan en realitat "s'han fet a partir de la sang dels soldats i el semen dels emperadors". "Jo no sóc nacionalista, sóc independentista. Els sentiments són el meu motor, però no seran mai el meu volant, això és una altra cosa", manté De Ventós. Recorda una conversa entreAlmuniai un ministre que no esmenta, en la qual presumien davant d'ell d'haver enganyatMiquel Rocaen un tema ferroviari, i després d'allò es va plantejar: "¿Puc pertànyer a un Estat on sóc objecte i no subjecte? No, no puc", respon.

L'encaix dels espanyols

Sobre l'encaix dels que se senten espanyols en una Catalunya independent, Rubert de Ventós manté que "construir una societat inclusiva garanteix l'adhesió al projecte comú", i que ens ha d'agradar que el que sigui d'Albacete segueixi sentint-se d'Albacete, igual queCaldersiTísnerseguien sent catalans a Mèxic", i sobre les relacions internacionals espanyoles afirma que "hi ha poques coses tan nacionalistes a Espanya com la seva política exterior, condicionada fins a l'extrem per la seva relació amb Catalunya". Posa com a exemple el cas deKosovo, en el qual Espanya evita qualsevol cosa que pugui servir de precedent i ser aplicada a Catalunya. "És un escàndol, com el que passa amb els trens. És deplorable que Espanya faci inversions tan improductives com l'AVEper reforçar el seu projecte nacional".

Notícies relacionades

Rubert de Ventós manté que, sens dubte, un Estat propi de qualitat afavoriria la cohesió entre els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen: "Tenir un Estat és clau, ho necessitem per existir i ser creïbles", afirma, i afegeix que "sempre he defensat un concepte d'identitat que té com a traducció política la independència". No dubta en absolut del paper de la llengua castellana en una Catalunya independent: "Per això és tan necessari un Estat, per abraçar-nos hem de ser dos. Quan siguem dos no necessitarem fires d'abril ni res, hi haurà una digestibilitat enorme entre tots dos. És una de les poques coses sobre les quals sóc optimista", assegura.

Cita uns versos de Jorge Guillénal ser preguntat sobre quan i on es va fer independentista: "Al cel les estrelles, al meu entorn els col·legues", diu, en referència al tracte rebut per altres polítics a Madrid. "Allà vaig ser centrifugat. Em vaig fer independentista quan, com a català, vaig ser tractat com un foraster a Madrid", acaba dient.