EL FUTUR DE L'AUTOGOVERN

Eurodiputats catalans portaran al Parlament Europeu les amenaces de Vidal-Quadras a Catalunya

Les paraules del vicepresident de l'Eurocambra instant a una intervenció han causat indignació a les xarxes socials

Alejo Vidal-Quadras, durant un debat de candidats al Parlament Europeu, el maig del 2009 a TV-3.

Alejo Vidal-Quadras, durant un debat de candidats al Parlament Europeu, el maig del 2009 a TV-3. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts

Unes paraules d'Alejo Vidal-Quadras ahir a la nit en el programa'El gato al agua' d'Intereconomía han incendiat lesxarxes socials. Elvicepresident del Parlament Europeu i dirigent delPPva recórrer a l'article 155 de la Constitució espanyolaper instar el Govern central aanul·lar l'autonomia de Catalunya i les seves institucions i a preparar la Guàrdia Civil per a una intervenció si la Generalitat persisteix en el seu camí cap a la independència. Eurodiputats catalans han anunciat que denunciaran aquestes amenaces davant l'Eurocambra.

En la seva intervenció, Vidal-Quadras es referia alreferèndum d'autodeterminació que el Parlament va acordar convocar després de les eleccions del 25-Ni advertia de la il·legalitat de la consulta. I en al·lusió a unes declaracions deSoraya Sáenz de Santamaría en què aquesta avisava que l'Estat utilitzarà la justícia per "parar" la consulta, va instar el Govern central a anar més enllà. "Que vagi preparant un general de brigada de la Guàrdia Civil". I va abundar en la tesi: "A part d'impugnar aquesta decisió davant els tribunals, el Govern s'ha de posar en contacte amb Artur Mas i dir-li "això que has fet va contra la llei, rectifica-ho, o si no hauré d'intervenir". Si s'hi nega, el Senat es reuneix, vota, el Parlament es dissol, el Govern de la Generalitat se'n va a casa i laDelegació del Govern agafa el poder a Catalunya".

Com el 1934

I va insistir a reclamar el paper de la Guàrdia Civil: "El general de brigada, que jo esmentava abans, agafa el poder dels Mossos. I ja està", va sentenciar. No va semblar gaire preocupat per una eventual resposta al carrer dels catalans. "I si treuen la gent al carrer, que la treguin, però no podran estar més d'un mes manifestant-se, de manifestar-se no es menja. El Govern, si persisteixen en aquesta actitud de rebel·lia, ha d'intervenir l'autonomia rebel".

El socialista Ricardo Martín el va instar a esgotar la via del Tribunal Constitucional i del diàleg i a buscar una entesa amb Catalunya. Vidal-Quadras s'hi va negar amb contundència. "Qualsevol sentència del Constitucional no servirà per a res. El Govern d'Espanya, com se li va plantejar alGovern de la República de l'any 1934, ha de fer complir les lleis. S'ha de fer l'ús legítim, proporcional i prudent, de lacoacció", va argumentar.

Carta a Martin Schulz

Notícies relacionades

Aquesta invitació del vicepresident del Parlament Europeu a utilitzar la força contra Catalunya ha provocat contundentsreaccions a Twitter, on els usuaris, a més de carregar contra Vidal-Quadras, reclamavendenunciar-lo davant les institucions europees. "¿Pot ser parlamentari europeu amenaçant una decisió democràtica amb la petició d'una intervenció militar?", es preguntava@estirabot, que afegia una altra pregunta que recollia el sentiment majoritari: "¿Algú farà alguna cosa per denunciar Alejo Vidal-Quadras per cridar a la repressió de la Guàrdia Civil contra els catalans? ¿Es pot fer alguna cosa?".

Aquesta inquietud ha estat recollida pels eurodiputats de CiU i ICV-EUiA Ramon Tremosa iRaül Romeva i pel president d'ERC,Oriol Junqueras, que enviaran unacarta al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i unapregunta a la Comissió Europea demanant explicacions sobre les amenaces de Vidal-Quadras.