Desapareix un símbol de l'esquerra

Multitudinari comiat a l'històric líder comunista

Dirigents de tot l'arc polític alaben el seu paper en la transició

Milers de persones desfilen per la capella ardent de Santiago Carrillo

La viuda de Carrillo, Carmen Menéndez, rep el condol de Nicolás Redondo.

La viuda de Carrillo, Carmen Menéndez, rep el condol de Nicolás Redondo. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
MADRID

Santiago Carrillo va haver de viure molts anys en la clandestinitat, i disfressar-se amb la seva famosa perruca cada vegada que volia tornar d'incògnit a Espanya. No obstant, el seu comiat de la vida terrenal no va ser ni molt menys encobert. Les restes mortals de l'exlíder del PCE, que va morir dimarts als 97 anys, van ser traslladades ahir a primera hora a la seu de CCOO a Madrid. Concretament, a l'auditori Marcelino Cama-cho, on també va ser vetllat l'històric dirigent de l'organització sindical. La capella ardent va estar oberta més de 12 hores, període durant el qual la llarga cua de ciutadans que volien rendir un últim homenatge a una de les figures clau del segle XX a Espanya es va mantenir pràcticament inalterada. Segons CCOO, unes 20.000 persones van anar a la vetlla, així com nombrosos dirigents polítics, tant en actiu com retirats, i representants del món de la cultura, les lletres o el sindicalisme.

A les portes de l'auditori, integrants de tot l'arc polític van coincidir a destacar el paper «clau», «fonamental» o «imprescindible» que va exercir Carrillo en la transició. Entre ells, l'expresident Jordi Pujol, que va considerar Carrillo «la peça més decisiva», juntament amb Adolfo Suárez, dels anys posteriors a la mort de Franco.

Precisament, el fill de qui va ser el primer president democràtic d'Espanya va ser un dels primers a arribar-hi. Al voltant de les deu del matí, mitja hora abans que obrís la capella ardent, Adolfo Suárez Illana va assenyalar que hi anava «en nom del seu pare» a traslladar un missatge de «gratitud» a Carrillo per recolzar la transició «quan molt pocs creien en aquest procés, encara que avui tots l'alabin». «Ell va ser qui va legitimar el procés de la transició des de l'esquerra i una vegada acceptat aquell procés per part del Partit Comunista d'Espanya (PCE) es va fer tot una mica més fàcil. Jo crec que tots els demòcrates, amb independència de les discrepàncies polítiques, li devem molt», va assenyalar.

L'INTERÈS GENERAL / La resta de missatges van anar en la mateixa línia. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va subratllar que l'exsecretari general del PCE «va optar pels interessos generals en lloc dels del seu partit». La transició «hauria sigut diferent» si Carrillo «no hagués pres» aquesta decisió «transcendent», va destacar. La vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, el va recordar com «un dels molts homes» que va participar «en aquella llum que va ser la transició». Mariano Rajoy no hi va anar però hi va enviar un telegrama de condol.

Encara que la trajectòria del que va ser secretari general del PCE entre 1960 i 1982 té els seus detractors, com van destacar ahir els mitjans de la dreta, ningú va voler, en un dia tan assenyalat, posar l'accent en els possibles punts foscos de la seva extensa biografia. Alfonso Guerra, per exemple, va recordar amb ironia que s'han fet caricatures de Carrillo «amb cua, banyes, forquilla i fent pudor de sofre».

Notícies relacionades

També van ser diversos els polítics catalans que van desfilar per la capella ardent, com Pasqual Maragall, Josep Sánchez Llibre o Carme Chacón, que van sub-ratllar la seva gran amistat amb Catalunya.

L'AGRAÏMENT / La viuda de Carrillo i els seus tres fills no es van separar del fèretre, que es va mantenir obert sota una gran foto del dirigent fumant, on es podia llegir una de les seves cites: «El capitalisme pot arribar a destruir l'espècie humana». El seu fill gran, Santiago, va confessar que la família estava «aclaparada» davant de tantes mostres d'estima i va recordar que el seu pare es va mantenir lúcid i preocupat per la greu crisi econòmica fins a l'últim moment. La incineració de les restes de Carrillo tindrà lloc avui al cementiri de La Almudena, a Madrid. Prèviament, hi haurà un seguici fúnebre.