COMMEMORACIÓ DEL BOMBARDEIG DE LA LOCALITAT BISCAÏNA

Polèmic aniversari de l'atac a Gernika

Urkullu qualifica l'Exèrcit de «bel·licista i provocador» per unes maniobres a la zona

Urkullu col·loca la txapela a un supervivent del bombardeig d’Eibar.

Urkullu col·loca la txapela a un supervivent del bombardeig d’Eibar. / EFE / JUAN HERRERO

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI
BILBAO

El president del PNB, Iñigo Urkullu, va criticar ahir sense reserves l'Exèrcit i va censurar la seva mentalitat «bel·licista i provocadora» per desplegar aquests dies maniobres en diversos municipis just quan es compleix el 75è aniversari dels atacs del front franquista a Euskadi. De fet, avui es recordarà de manera solemne a Gernika les víctimes del bombardeig que va tenir lloc el 26 d'abril de 1937 i que, segons va denunciar ahir l'alcalde de la localitat biscaïna, José María Gorroño (Bildu), encara no ha estat reconegut com un atac clar contra població civil «ordenat per Franco».

La indignació expressada per Urkullu en un acte de record a Eibar (Guipúscoa) a les víctimes del bombardeig que també va patir aquest municipi no es va quedar només en una proclama contra «la inutilitat de la força i la imposició». A més a més, el PNB va registrar al Congrés una pregunta dirigida al ministre de Defensa, Pedro Morenés, perquè expliqui per què es va escollir per a uns exercicis militars el petit poble guipuscoà d'Elgeta la vigília del 75è aniversari en què va ser pres per les tropes franquistes.

MANIPULACIÓ / No és la primera vegada que maniobres de les Forces Armades a Euskadi generen una crítica incisiva de les forces nacionalistes, però mai fins ara havien coincidit amb unes dates tan simbòliques i amb tanta força en la memòria històrica d'aquesta comunitat.

Així ho va subratllar ahir el PNB, però també Aralar, que dirigeix l'alcaldia d'Elgeta, Eusko Alkartasuna i l'esquerraabertzale. Tots van coincidir a carregar contra l'actuació de l'Exèrcit, i la diputada penabista a Madrid Arantza Tapia va qüestionar que hagi pogut ser «casualitat» que els militars es despleguessin en un municipi de poc més de mil veïns 75 anys després que l'ocupessin els franquistes.

Davant l'abast de les crítiques, el delegat del Govern i exparlamentari a Vitòria, Carlos Urquijo, va sortir en defensa de les Forces Armades, i va precisar que des del febrer fins ara ja han estat 20 les maniobres desenvolupades «sense entorpir l'activitat normal» dels ciutadans.

Notícies relacionades

Urquijo va acusar els nacionalistes per la seva «manipulació desviada» dels «exercicis d'ensinistrament» a Elgeta i va dir que només polítics «obsessionats amb la història» poden pensar que l'Exèrcit prepara el calendari de formació dels soldats «en funció de les vicissituds històriques d'Espanya». Va sentenciar que això és «senzillament ridícul».

Avui, tots els partits i ellehendakari, Patxi López, participaran en els actes previstos a Gernika per honrar els que van morir sota les bombes de la Legió Còndor. Ahir Gorroño va tornar a reclamar el trasllat a la vila del quadro de Picasso.