17 febr 2020

Anar al contingut

DESIGNACIONS DIPLOMÀTIQUES

Margallo assegura que no està decidit que Trillo sigui ambaixador als EUA

El ministre d'Exteriors cita una anècdota de Franco per evitar una concreció més gran sobre l'assumpte


El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimecres que no està decidit que l'exministre i expresident del Congrés Federico Trillo sigui el pròxim ambaixador d'Espanya als Estats Units, ja que ocupa actualment el diplomàtic Jorge Dezcallar.

Després que diverses informacions es fessin ressò d'aquest nomenament, García-Margallo ha garantit en una roda de premsa amb el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que "aquest tema no està resolt" i que només ha decidit qui serà l'ambaixador a Pretòria (Sud-àfrica).

"Els explicaré una anècdota molt coneguda. Franco tenia una pròstata extraordinàriament resistent i un general que no la tenia tant es va ficar al riu amb ell i li va preguntar, quan ja no podia més: 'General, he sentit que jo podia ser ministre'. I Franco li va contestar: 'Doncs jo no he sentit res'", ha dit el titular d'Exteriors al plantejar-li el futur de Trillo.

Després de subratllar que el tema "no està resolt", ha confiat a poder prendre una decisió "en els pròximes dies". "Però ni el tema de Washington ni el de cap altra ambaixada, amb l'excepció de Pretòria, està resolt", ha insistit.

A finals de desembre, García-Margallo va anunciar que els llocs d'ambaixadors els ocuparien membres de la carrera diplomàtica i no persones lligades als partits, encara que va precisar que recorreria als anomenats "ambaixadors polítics" quan fossin "persones extraordinàries en circumstàncies extraordinàries".

Trillo, a l'espera de destí

Trillo, doctor en Dret i membre del Cos Jurídic de l'Armada i del Cos de Lletrats del Consell d'Estat, no és membre del cos diplomàtic. El dirigent popular va quedar fora del Govern de Mariano Rajoy, malgrat que el seu nom apareixia en totes les quinieles de ministrables, i tampoc va ser inclòs en l'organigrama de direcció del grup parlamentari al Congrés, i per això s'espera que sigui designat per a un càrrec de rellevància.

Va donar ales a aquesta idea el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, al reconèixer al seu dia que era sorprenent l'absència de Trillo en els llocs de responsabilitat al Congrés. "Ara mateix no té cap responsabilitat i per alguna cosa deu ser", va insinuar al fer públics els noms dels presidents de les comissions i dels portaveus.

El nomenament d'ambaixadors polítics ha estat una pràctica habitual per recompensar  persones afins als partits que estaven al poder. En l'actualitat, hi ha tres ambaixadors que no són diplomàtics (Rafael Estrella a l'Argentina, Silvia Iranzo a Bèlgica i Javier Sancho a l'Organització d'Estats Americans), però va arribar a haver-hi fins a una desena d'ells amb Miguel Ángel Moratinos al capdavant del departament d'Exteriors.

En aquesta etapa (2004-2010), per exemple, la dirigent socialista Cristina Narbona va ser ambaixadora davant l'OCDE, i l'exministre i exalcalde de Barcelona Joan Clos va estar a l'ambaixada a Turquia.