ADÉU A UN REFERENT DE LA DRETA ESPANYOLA

Gairebé tota la classe política reconeix l'aportació de Fraga a la transició

Rubalcaba destaca que va ser "un servidor públic impecable"

El Govern expressa el seu condol per la mort d'"un personatge important en la política espanyola"

Fraga, en cadira de rodes, amb Felipe González, Santiago Carrillo, José Luis Rodríguez Zapatero, el Rei i José Bono, el 23 de febrer del 2011, a les portes del Congrés, amb motiu del 30è aniversari del 23-F.

Fraga, en cadira de rodes, amb Felipe González, Santiago Carrillo, José Luis Rodríguez Zapatero, el Rei i José Bono, el 23 de febrer del 2011, a les portes del Congrés, amb motiu del 30è aniversari del 23-F. / JUAN MANUEL PRATS

6
Es llegeix en minuts

Laclasse política espanyola ha elogiat de forma pràcticament unànime el paper deManuel Fraga en la política espanyola i la seva aportació durant latransició i la instauració de lademocràciaa Espanya. Després conèixer la notícia de lamort del veterà dirigent, el seu partit, elPP, ha fet públic un comunicat en què ha lamentat la pèrdua d'"un home exemplar que sempre va lluitar pels seus ideals amb absoluta convicció, i que sempre va demostrar el seu amor a Espanya i a Galícia". També elPSOEha expressat el seu condol per la mort de l'expresident gallec i ha destacat el seu paper "actiu i determinant" durant la transició.

La secretària d'organització del PP i ministra de Sanitat,Ana Mato, ha assenyalat que Fraga "ho va donar tot pel seu país" i ha avançat que el seu partit organitzarà aviat un homenatge al seu president fundador. Per la seva banda, el president del PP andalús,Javier Arenas, ha qualificat Fraga d'"exemple d'honestedat i de servei a l'Estat".

Aznar: "Sense ell, tot hauria estat diferent"

Una de les reaccions més sentides ha estat la de l'expresident del Govern i president d'honor del PP,José María Aznar, que va accedir a la direcció del partit impulsat precisament per Fraga. En un article que aquest dilluns publica el diariABCtitulatManuel Fraga, in memoriam, Aznar qualifica el polític de "patriota" i d'"home d'Estat" i recalca la seva vidaal servei d'Espanya.

"Amb Manuel Fraga mor un patriota, un servidor d'Espanya.Se'ns ha mort a tots, perquè un home d'Estat no mor ni viu de manera ordinària. Un home d'Estat mor i viu per a tots als quals va fer seus, per a tots als quals va dedicar la seva vida", afirma Aznar, que destaca la "fortuna" que van tenir tots els espanyols que Fraga "fes d'Espanya la seva vocació, el seu horitzó de vida". "Que estigués allà en els moments clau de la nostra història política dels últims 50 anys per fer-la possible i per donar-li un sentit al servei del ben comú. Per dignificar el sentit de la paraula política", escriu l'expresident. Segons Aznar, "transició, Constitució i Partit Popular" són tres conceptes "senzillament incomprensibles sense Manuel Fraga".

El president d'honor del PP assegura que la figura de Fraga "va ser pretesament superada pel signe dels temps, però el temps li donarà la seva verdadera dimensió històrica". "Sense ell, tot hauria estat diferent. Només per això mereix la sinceragratitudde tots els espanyols. Alguns, molts, li devem bastant més", diu en al·lusió a la confiança que el polític va dipositar en ell.

Rubalcaba destaca que {fue} "un servidor públic impecable"

Condol del PSOE

Des del PSOE, la direcció socialista ha assenyalat que "els demòcrates sempre recordarem amb gratitud el seu treball com ponent en l'elaboració de la Constitució espanyola del 1978". En aquest mateix sentit s'ha expressat un dels dos candidats a liderar el PSOE,Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha transmès el seu condol a la família de Fraga i ha reiterat els seu respecte cap a la figura del fundador del PP pel seu paper com a pare de la Carta Magna.

Pérez Rubalcaba, ha ressaltat que el fundador del PP Manuel Fraga, mort als 89 anys, va ser "un servidor públic impecable". El candidat a liderar el PSOE ha destacat que "tècnicament era un home molt solvent que va donar solució a molts dels problemes que estaven plantejats en aquell moment" i que va saber canviar,adaptar-se ràpidament a la democràcia i emportar-se amb ell un sector de la dreta més dura del franquisme que va acabar plenament incorporada al sistema democràtic.

El precandidat socialista ha recordat el Fraga "treballador", que sempre estava atenent o llegint a les sessions del Senat, "es tractés del que es tractés i parlés qui parlés". Rubalcaba ha confessat que el va impressionar molt aquell Fraga molt gran, a qui li costava arribar al seu escó a la Cambra alta, però que "mai va faltar a una sessió de control del Govern" i que "complia una vegada i una altra amb la seva feina".

"Clau" per a l'èxit de la transició

Des de Catalunya, elpresident de la Generalitat,Artur Mas, ha fet públic un comunicat en què expressa el seu condol i el del Govern per la desaparició de Fraga, que defineix com "un personatge important en lavida política espanyola i gallega en la segona meitat del segle XX". Mas transmet el seu condol a la família i al PP per la mort d'"un dels polítics actius més destacats de la història recent espanyola".

Per la seva part, el portaveu portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha qualificat de "clau" la figura de Fraga "més enllà del seu passat polític". En un comunicat, Duran remarca que, "més enllà de les diferències ideològiques", l'aportació d'aquest polític va ser fonamental perquè la transició fos un èxit. El dirigent democristià ha recordat que "a nivell personal", Fraga sempre va mantenir "un tracte exquisit".

A més de Mas, han estat diversospresidents autonòmics els que han valorat Fraga, entre ells el de Galícia,Alberto Núñez Feijóo, que ha destacat el seu suport a la consolidació de l'Estat de les autonomies des de la seva "més profunda lleialtat a la nació espanyola". Feijóo, del PP, ha convocat per avui a primera hora una reunió del seu Govern i ha anul·lat la resta de la seva agenda del dia.

El president andalús, el socialista José Antonio Griñán, ha assegurat que Fraga va saber estar a l'altura per construir una Espanya constitucional, i la presidenta d'Aragó,Luisa Fernanda Rudi, ha considerat que és una gran pèrdua per al PP i per a Espanya.

"Res a agrair-li"

No tot han estat lloances per a Fraga. El senador del PNBIñaki Anasagasti, tot i que ha valorat que Fraga va afavorir el pas d'Espanya a la democràcia, ha assenyalat que "va fer molt de mal a Euskadi" per la seva "bel·ligerància" cap alnacionalisme basc. Anasagasti, que també ha censurat els "tics autoritaris" del polític, ha afirmat "no tenir cap agraïment cap a la trajectòria política" de Fraga pel paper que aquest va exercir durant el franquisme.

"Des del punt de vista espanyol, fue una persona que va afavorir la transició política des de la dictadura. Des del punt de vista del nacionalisme basc, va fer molt de mal a Euskadi", ha dit Anasagasti, abans de recordar que el dirigent conservador va votar encontra de l'Estatut de Gernika i deltítol VIII de la Constitució, que estableix l'organització territorial de l'Estat en comunitats autònomes. "No hem d'agrair-li res", ha insistit el polític basc, que va ser empresonat per ordre de Fraga el 1976 per organitzar l'Aberri Eguna (dia de la pàtria basca).

Notícies relacionades

No obstant, Anasagasti ha manifestat el seu "respecte institucional" envers Fraga per "portar la política a la sang" i haver treballat fins a l'últim moment malgrat el seu deteriorament físic. En la passada legislatura, Anasagasti va presidir la comissió d'assumptes iberoamericans del Senat, de la qual l'expresident de la Xunta de Galícia era vocal. "Anava a les comissions i intervenia. Li donava la paraula a una persona que durant la dictadura me la prendre a mi", ha subratllat.

Posicionament "anticatalanista"

En la mateixa línia,Solidaritat per la Independència ha recordat que el que fuera exministre de Franco mai va mostrar "cap mena depenediment" ni "va demanar perdó" pelsassassinats de la dictadura. En un comunicat, la formació independentista ha denunciat que "les limitacions d'una mal anomenada transició democràtica" van permetre que membres amb responsabilitats polítiques durant la dictadura --entre ells Fraga-- "no només quedessin impunes a l'acció de la justícia, sinó que va permetre que a més formessin part activa dels inicis del règim pseudodemocràtic". Solidaritat també ha recordat l'"anticatalanisme" que es desprenia d'alguns posicionaments del dirigent del PP.