AIXECAT EL SECRET DEL SUMARI

El jutge imputa Iñaki Urdangarín

El gendre del Rei declararà el 6 de febrer si ha estat "perceptor de fons públics" durant els seus negocis a Nóos

També han estat citats alts càrrecs del Govern balear de Jaume Matas, que testificaran el 25 de gener

Iñaki Urdangarín parla amb la seva dona, la infanta Cristina, amb la resta de la família reial, durant els actes del dia de la Hispanitat, el 12 d’octubre passat.

Iñaki Urdangarín parla amb la seva dona, la infanta Cristina, amb la resta de la família reial, durant els actes del dia de la Hispanitat, el 12 d’octubre passat. / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / Palma

El jutge José Castro, que instrueix el cas Palma Arena i investiga les activitats de l'Institut Nóos, ha decidit imputar Iñaki Urdangarín per suposades pràctiques delictives en la institució que va presidir fins al 2006. El secret del sumari s'ha aixecat a primera hora d'aquest dijous. El duc de Palma haurà de comparèixer als jutjats de Palma per declarar el 6 de febrer. Amb ell estan imputats alts càrrecs del Govern de l'expresident balear Jaume Matas.

Urdangarín haurà d'explicar al jutge els negocis realitzats per l'Institut Nóos amb la comunitat de Balears i amb la Comunitat Valenciana pels quals "hagi estat perceptor de fons públics", segons recull l'acte judicial fet públic aquest matí. El magistrat interrogarà al duc sobre l'execució del que es va acordar amb els dos governs autonòmics, la rendició de comptes portada a terme, així com per les persones que hagin participat en els fets o se n'hagin beneficiat, el destí d'aquests fons públics i el seu tractament fiscal.

Segons l'acte, la data fixada per a la declaració d'Urdangarin, el 6 de febrer, serà suficient perquè pugui personar-se en la causa i rebre còpia digital de tot allò que s'ha dut a terme fins ara en la instrucció i conèixer els "indicis racionals de criminalitat" que se'n derivin. El jutge decreta al mateix acte l'aixecament de l'"especial sigil" decretat cap a aquesta causa des del 4 d'agost, perquè dimecres va finalitzar l'examen de tota la documentació intervinguda en els registres portats a terme a Barcelona i la valoració de les declaracions preses a imputats i testimonis fins al moment.

Executius de Nóos i alts càrrecs balears

El jutge Castro també ha citat el soci d'Urdangarín a l'Institut Nóos, Diego Torres, i altres directius vinculats a aquesta fundació com Ana María Tejeiro, Marco Antonio Tejeiro, Salvador Trinxet i Miguel Tejeiro. A tots ells els prendrà declaració el 5 de gener sobre els mateixos fets pels quals es prendrà declaració a Urdangarín.

També declararan com a imputats en aquesta causa l'exdirector general d'Esports del Govern, José Luis Pepote Ballester; l'exdirector de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, i l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Juan Carlos Alía, citats el 25 de gener, per declarar sobre la gènesi dels negocis del Govern balear amb Urdangarin i Torres.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha confirmat la citació d'Urdangarín per declarar davant els jutjats el dia 6 i ha assenyalat que aquesta data es podria avançar si així ho sol·licita la representació legal del duc de Palma i ho permet la disponibilitat del jutjat, el Ministeri Fiscal i les parts personades.

Inquietud de la família reial

El cas sobre l'Institut Nóos, que la policia ha anomenat operació Babel, es va iniciar de rebot al sortir les seves activitats en el sumari del cas Palma Arena, que instrueix des de fa anys el jutge Castro al voltant de nombrosos casos de suposada corrupció detectats durant el Govern de Matas.

El jutge José Castro, que investiga les activitats de l'Institut Nóos, ha decidit imputar Iñaki Urdangarín per suposades pràctiques delictives en la institució que presidia. El secret del sumari s'ha aixecat aquest matí. El duc de Palma haurà de comparèixer per declarar el 6 de febrer. Juntament amb ell estan imputats alts càrrecs del Govern de l'expresident balear Jaume Matas.

L'aixecament del secret de sumari de la peça separada del cas Palma Arena que afecta les activitats d'Urdangarín s'ha aixecat l'endemà que el Rei fes públics, per primera vegada en 32 anys, els comptes de la Casa Reial i pocs dies després del difícil discurs nadalenc del Monarca.

Fonts de la investigació ja van avançar a EL PERIÓDICO que l'aixecament del secret del sumari s'avançaria a finals d'aquest mes i que coincidiria amb la imputació del duc de Palma. En un principi, s'havia apuntat que les dues decisions es postergarien fins a principis de l'any que ve, per examinar amb calma i rigor els documents incautats als registres i l'anàlisi dels testimonis. Finalment, s'ha optat per avançar el calendari. L'avançat estat dels treballs de rastreig i la inquietud que embarga la família reial han precipitat les previsions.

Apropiació de fons públics

Notícies relacionades

El cas afecta de ple la posició del gendre del Rei, investigat per possible frau a l'Administració, apropiació de fons públics, falsedat documental, frau fiscal i evasió de capitals, a partir d'un entramat d'empreses instrumentals creades al voltant de l'Institut Nóos, que va arribar a captar uns 17 milions d'euros d'institucions públiques i empreses privades.

Com que el secret de sumari s'ha aixecat alhora que es produeix la seva imputació, la defensa d'Urdangarín tindrà accés a tota la documentació obrant a la peça, el secret de la qual va ser decretat el juliol pel jutge instructor, José Castro. En la declaració d'Urdangarín, totes les parts personades hi podran estar presents i fer preguntes que mirin de matisar respostes donades al fiscal Pedro Horrach i al jutge Castro.

Temes:

Cas Nóos