SESSIÓ AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

Relat al minut del discurs d'investidura de Rajoy

El president electe afirma que reduirà el dèficit públic en 16.500 milions d'euros el 2012 i que recuperarà la desgravació per la compra de vivenda

Afirma que apujarà les pensions segons l'IPC des del gener i suprimirà els ponts

Mariano Rajoy, durant el seu discurs d’investidura.

Mariano Rajoy, durant el seu discurs d’investidura. / JUAN MANUEL PRATS

8
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / Barcelona

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha relatat en directe el discurs d'investidura de Mariano Rajoy com a sisè president del Govern de l'etapa democràtica, en el qual ha exposat les seves receptes, projectes i canvis legals davant la difícil situació econòmica. Entre les propostes que s'han pogut sentir a la Cambra baixa en la gairebé hora i mitja que ha durat el discurs, hi ha la pujada de les pensions al gener segons l'IPC i la supressió dels ponts (els festius es passaran al dilluns).

En el seu discurs, bàsicament econòmic, el president electe ha afirmat que reduirà el dèficit públic en 16.500 milions el 2012 i que recuperarà la desgravació per la compra de vivenda.

El líder del PP ha explicat el seu programa de Govern i ha demanat, en diverses ocasions, la confiança de la Cambra i la col·laboració de l'oposició. La votació d'investidura, que serà demà, dimarts, és un mer tràmit, ja que Rajoy la té garantida per l'àmplia majoria absoluta que va aconseguir el 20-N (185 diputats del PP a més del d'UPN).

12.00 h. Rajoy ja està assegut. Comença la intervenció de Rajoy. A la tribuna de convidats, la seva dona, els seus germans, Cospedal, Esperanza Aguirre...

12.02 h. Jesús Posada ocupa el lloc del president de la Cambra baixa.

12.03 h. Sabino Cuadra, diputat d'Amaiur per Navarra, acata la Constitució per imperatiu legal. "¡Per diners!", se sent a la bancada.

12.05 h. Posada li dóna la paraula a Rajoy.

12.07 h. En el pròleg de la intervenció, Rajoy recorda a les víctimes del terrorisme, i fa una crida a la col·laboració de les diferents forces. Aquesta serà la primera vegada que ho farà. Però ho farà més vegades.

12.08 h. "Em proposo dedicar tota la força de la nació a parar la sagnia de la desocupació", diu Rajoy.

12.10 h. Com a segona tasca Rajoy es proposa assegurar el lloc que els correspon a Espanya i als espanyols després de sortir de la crisi. "Espanya no està sola al món, depenem dels altres (...), a la sortida de la crisi, haurà canviat fins i tot la manera de participar en el continent europeu".

12.11 h. Rajoy insisteix que la segona part de la seva tasca va més enllà: "Hem de fer reformes, però més enllà de reduir el dèficit". "Hem de mirar més enllà", recalca. "L'Espanya que hem deixat enrere no tornarà", pronostica Rajoy. 

12.14 h. "El futur d'Espanya és cosa de tots, i cada espanyol s'ho ha de prendre com a cosa seva". Per això, Rajoy fa una crida al "diàleg" i la "transparència". "Aquesta vull que sigui i necessito que sigui la característica principal del nou Govern".

12.16 h. En resum, diu Rajoy, que els seus objectius són tres: crear ocupació, reservar un lloc per "als nostres fills en un món que canvia i fer-ho amb transparència". Assegura el president del PP que "dirà al pa pa i al vi vi" quan parli del nombre de parats a Espanya (5,4 milions de persones).

12.21 h. "El panorama no pot ser més preocupant", diu Rajoy, després de repassar dades de la Seguretat Social. Mentrestant, Rubalcaba pren notes al seu escó i Zapatero, més relaxat, només escolta atent. 

12.23 h. "L'any que ve haurem de reduir en 16.500 milions d'euros el dèficit. Ens cenyirem a aquest objectiu".

12.26 h. "S'equivoquen totalment els que pensen que Espanya no serà capaç de fer les reformes" (...) "En definitiva, fer bé el que haguem de fer en cada moment". Aquesta frase de Rajoy rep el calorós aplaudiment de tots els seus diputats.

12.29 h. "Espanya ha de ser part de la solució de la zona euro".

12.28 h. El Govern emprendrà amb urgència tres àmbits de reformes. El primer: l'estabilitat pressupostària, per a la qual s'haurà d'anar a la "disciplina econòmica", diu Rajoy, que alaba la reforma constitucional que es va portar a terme fa quatre mesos. "La primera llei que aprovarem serà la llei d'ajustament pressupostària". El segon: el sanejament i la reestructuració del sistema financer. El tercer: la flexibilització de l'economia".

12.32 h. Parla de simplificar l'Administració: "Una administració, una competència".

12.33 h. "Les reformes que plantegem són tan necessàries com urgents", insisteix Rajoy. En la reunió del Consell de Ministres del 30 de desembre s'aprovarà un reial decret llei sobre la pròrroga del pressupost, diu. I s'actualitzarà el poder adquisitiu de les pensions a partir de l'1 de gener". Aplaudiments. Aquest serà l'únic compromís (silenci de Raoy), l'únic compromís d'augment de despesa que em sentiran dir el dia d'avui".

12.35 h. Amb les dades definitives d'aquest any, abans del 31 de març presentarem els pressupostos del 2012. L'única partida que augmentarà serà la de les pensions. La resta seran revisades.

12.40 h. Amb caràcter urgent s'abordaran una sèrie de mesures per millorar l'Administració ("profunda reforma per evitar duplicitats"). Això es traduirà, per exemple, en un "redimensionament del sector públic i del seu personal". Es quedarà en zero la taxa de pujada de personal públic, excepte en les forces de seguretat. Reducció de les despeses de l'Aministració. "Nous models de gestió en les televisions públiques", anuncia Rajoy.

12.41 h. Rajoy fa una crida a aclarir dubtes dels actius immobiliaris. S'ha de vendre els immobles que han acabat en mans de les entitats financeres. Hi haurà més fusions i canvi del mapa d'entitats fins a tenir un mapa d'entitats prou sòlides.

12.42 h. En l'àmbit fiscal, Rajoy diu que la consolidació fiscal i l'austeritat són "només una part" per consolidar el creixement, i s'ha de portar a terme una reforma fiscal. De manera immediata, es modificarà el règim de l'IVA, per exemple, per ajudar els autònoms. Es crearà una ajuda fiscal de 3.000 euros per a noves contractacions, prossegueix el líder popular. La bancada aplaudeix la recuperació que anuncia Rajoy sobre la deducció per compra de vivenda habitual.

12.48 h. Reforma laboral: Rajoy diu que s'haurà de tancar en el primer trimestre de l'any que ve. "S'ha de racionalitzar el calendari laboral", i la primera mesura serà traslladar els ponts als dilluns. Aplaudiments. També diu que impulsarà el teletreball per conciliar la vida laboral i la familiar. I també diu que lluitarà contra la desigualtat salarial entre sexes.

12.51 h. El president del PP parla d'un pla laboral per a joves. Bonificació del 100% en el cas de contractes a joves de menys de 30 anys.

12.52 h: Presentació d'un conjunt de reformes per augmentar la competitivitat del país. Ara Rajoy entra en detall. I es refereix al redimensionament de les Adminstracions. Es reforçaran per llei els controls previs a la presentació de pressupostos. Tornen els aplaudiments dels diputats.

12.58 h. Rajoy parla del fracàs escolar a Espanya, i es lamenta que cap universitat es trobi entre les 150 primeres del món. "Promourem un batxillerat de tres anys" per elevar el nivell mitjà cultural d'Espanya. S'ha de promoure el bilingüisme a Espanya i el trilingüisme a les comunitats amb llengua pròpia". "Cal portar a la docència els millors professionals", i "s'ha de primar el mèrit" en l'Educació.

13.00 h. Es queixa Rajoy que les tarifes elèctriques a Espanya són les terceres més cares d'Europa (aquest és un dels problemes més difícils que hereta aquest Govern, diu).

13.05 h. Una altra peça clau del discurs de Rajoy: el turisme. Diu que "modernitzarà" la xarxa d'oficines de turisme d'Espanya a l'estranger.

13.06 h. "Hi ha vuit sistemes informàtics diferents a l'Administració de Justícia", una dada que recalca Rajoy com una cosa molt millorable i que es portarà a terme amb la reforma que aquesta administració també va patirà per agilitzar i millorar el seu funcionament. "Em proposo abordar de manera immediata, en contacte amb l'oposició, el procés de renovació dels jutges del Constitucional, així com el Defensor de Poble", en els pròxims tres mesos.

13.10 h. "Suprimir les prejubilacions", proposa Rajoy, i "posar fre a la pràctica abusiva d'usar la prestació de desocupació d'un mecanisme de prejubilació encoberta". "Promourem que la pensió sigui més proporcionada a la cotització de la vida laboral".

13.12 h. "Crearem un Ministeri d'Agricultura", per defensar els interessos espanyols a la UE. Rajoy vol potenciar el sector agroalimentari i gastronòmic d'Espanya.

13.14 h. El Govern es compromet a un disseny de política exterior en col·laboració amb l'oposició. La política exterior ha de ser una de les bases de la recuperació del país, diu Rajoy, que ha defensat l'estabilitat de l'euro.

13.17 h. Rajoy no ha volgut acabar sense mencionar les Forces Armades. En política de Defensa Rajoy diu que sempre tindrà en compte a l'oposició.

13.20 h. "No estic disposat a acceptar que hi hagi a Espanya una generació que es pugui perdre perquè troba tancades totes les portes", resumeix Rajoy en referència a la joventut castigada per la crisi. "Espanya ha de treballar unida en un gran esforç solidari". "Per al meu Govern no hi haurà espanyols bons i dolents, hi haurà espanyols, tots dignes de respecte", afirma el líder del PP abans de ser aplaudit. Diàleg, justícia i veritat, això és el que Rajoy vol oferir als espanyols. "Reclamo amb humilitat l'ajuda de tots", resumeix Rajoy la seva proposta "d'esperança".

13.22 h. Rajoy augura que els núvols de "les nostres preocupacions" desapareixeran. S'ha de fer amb esforç, tenacitat i confiança. I per a això "reclamo la col·laboració de tots i sol·licito la confiança d'aquesta Cambra". "Moltes gràcies", ha acabat Rajoy davant l'aplaudiment dels seus diputats.

Notícies relacionades

13.26 h. Posada suspèn la sessió fins a les 16.00 hores.