EL CARA A CARA DELS ASPIRANTS DEL PSOE I DEL PP

Els principals diaris assenyalen Rajoy com a guanyador del debat electoral

Alguns rotatius matisen que la victòria va ser per poc marge i que Rubalcaba va adoptar un paper d'opositor

Durant el segon bloc del debat, els candidats van discutir sobre les polítiques socials, sanitat i educació. El cara a cara, va finalitzar amb una crida dels candidats a la ciutadania. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Lesportades d'aquest dimarts i lespàgines web dels principals diaris analitzen el debat entre els dos principals candidats a les eleccions del20 de novembre,Alfredo Pérez Rubalcaba iMariano Rajoy, i tots coincideixen en lavictòria del candidat popular, si bé alguns matisen que va guanyar per poc marge.

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA afirma queRubalcaba es mostra incisiu i Rajoy aguanta Rubalcaba es mostra incisiu i Rajoy aguantai explica, després de destacar que l'atur va centrar el pols entre els aspirants, que "el candidat del PP nega davant un rival incisiu que vulgui abaixar les prestacions per desocupació". A l'enquesta "¿Qui ha guanyat el debat?", a la web del diari, a primera hora del matí, guanyava, amb gairebé un 60%, Rubalcaba, mentre que un 35% dels votants opinaven que Rajoy, i un altre 6%, que cap dels dos candidats.

EL PAÍS opina que "Rajoy guanya per un estret marge" i en els seus sondejos, de Metroscopia, arriba a la conclusió que el 46% dóna per vencedor el líder popular davant del 41%, que aposta pel socialista. Aquest diari assenyala que "Rubalcaba critica la vaguetat del programa del PP i Rajoy ataca la gestió del PSOE". "El debat va mostrar dos candidats condicionats per circumstàncies diferents: Alfredo Pérez Rubalcaba no podia ni volia parlar de la gestió del Govern socialista, enfosquida pels cinc milions d'aturats. I Mariano Rajoy no podia ni volia concretar els plans d'austeritat del PP per afrontar la crisi".

PerEL MUNDO, "Rubalcaba dóna per fet que Rajoy guanyarà les eleccions" i qualifica el debat d'"aspre en molts moments" i amb creuament de retrets entre tots dos. En el seu sondeig, de Sigma Dos, el vencedor ha estat Rajoy, amb el 51,4%, mentre que Rubalcaba obté un 44,2%, i opina que el candidat socialista "va acusar el popular de sembrar incertesa", mentre que Mariano Rajoy "va retreure a Rubalcaba el seu intent d'escampar 'insídies'".

ABCconsidera que "Rubalcaba tracta Rajoy com a president" i que "el líder del PP desborda un candidat socialista que es va limitar a examinar-lo com si fos el debat d'investidura".

LA RAZÓNdiu en un gran titular "Rajoy president" i explica que "el líder del PP sentecia la campanya amb un discurs d'estadista i Rubalcaba tracta el seu rival com a futur inquilí de La Moncloa".

PÚBLICO afirma que "Rubalcaba acorrala Rajoy amb el seu 'programa ocult'", i  diu que el candidat socialista va col·locar el dirigent conservador a la defensiva amb una bateria de preguntes sobre els plans de govern de la dreta. El líder del PP, per la seva part, "es va regirar" acusant-lo de llançar "insídies". A l'enquesta del diarion line, Rubalcaba hauria guanyat el debat, amb un 63% de vots dels usuaris, i pel 37% Rajoy seria el vencedor.

A la xarxa

Lespàgines web d'altres diaris espanyols es debaten entre la incertesa d'un guanyador clar i l'aposta per la victòria sense discussió del líder popular, Mariano Rajoy.

AixíLA VANGUARDIA sentència que "Rajoy es consolida davant Rubalcaba", i afirma que "el candidat socialista necessitava guanyar el debat per intentar capgirar les enquestes, però no va aconseguir noquejar el seu rival, que va saber aguantar les acusacions del líder del PSOE". Per aquest diari "un Rubalcaba agressiu va acusar el PP de posar en perill els serveis públics i rebaixar la taxa de desocupació i Rajoy va apel·lar al canvi i a l'esperança per superar la situació econòmica".

Per la seva partEL CORREO opina que ha estat "un debat aspre i sense guanyador clar" en què "Rubalcaba ha portat la iniciativa i ha intentat que Rajoy desvelés el seu 'programa ocult"'. En opinió d'aquest periòdic basc, "Rajoy ha salvat el cos a cos i ha acusat el seu rival de la situació actual, a més de garantir l'educació, la sanitat i les pensions".

Notícies relacionades

LEVANTE ha considerat que "la crisi marca l'únic debat entre Rajoy i Rubalcaba" i que el candidat socialista "ha criticat l'ambigüitat i la falta d'idees de Mariano Rajoy", mentre que el líder popular "ha retret al candidat del PSOE la situació 'insostenible' que viu Espanya amb gairebé cinc milions d'aturats a causa de la seva gestió.

LA VOZ DE GALICIA assenyala que "Rubalcaba fa un debat d'opositor i Rajoy fuig del cos a cos", i matisa que "el candidat popular demana un canvi per regenerar l'economia espanyola i el socialista fa una crida contra l'abstenció i també acusa el popular d'ambigüitat en el seu programa". Aquest diari considera que Mariano Rajoy "va ser molt prudent en tot el cara a cara".