Expectació davant el cara a cara

Rubalcaba i Rajoy protagonitzen un duel televisat impredictible

El debat entre els dos candidats monopolitza l'atenció pública

Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy, en actes de la campanya electoral.

Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy, en actes de la campanya electoral. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Cara a cara. Els candidats del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba,i del PP, Mariano Rajoy,protagonitzen aquesta nit a televisió el moment culminant de la campanya electoral. Falten dues setmanes de campanya i el partit d'avui és impredictible. Expectació davant la posada en escena dels líders cridats a la presidència del futur Govern d'Espanya. Rubalcaba haurà d'encaixar sense oportunitat de fugida els embats de Rajoy. Per la seva banda, el líder del PP, el futur president segons totes les enquestes, haurà de demostrar si és capaç d'oferir alternatives a la crisi i no només crítiques al Govern socialista. El duel comença a les 21.45 hores.

Un ampli dispositiu policial format per almenys una dotzena de furgons policials protegeix l'entrada principal i els voltants del Palacio Municipal de Congresos de Madrid, que alberga el debat entre els candidats. Al plató, creat per a l'ocasió i ocupat tan sols amb una gran taula blanca, tres cadires negres i un cartell lluminós amb fons blau en què apareixen en blanc els números que conformen 2011. Rubalcaba i Rajoy ja han arribat i s'estan preparant per al debat.

Estratègies

El PP espera que Rubalcaba recorri durant el debat a algun anunci rellevant i que renunciï a mostrar-se especialment agressiu amb el seu adversari polític, Mariano Rajoy. Fonts de la direcció popular donen per fet, a més, que Rubalcaba tractarà contínuament d'ubicar l'aspirant popular en "l'extrema dreta", i davant d'això recalquen que Rajoy exhibirà "moderació, concòrdia i crides a la unitat".

Malgrat que Rajoy s'ha assegurat que no s'ha preparat el debat, el cert és que fa dies que assaja amb un espàrring, especialment per no entrar directe en els temes delicats. Aquesta va ser una de les fallade més clamorosos que Rajoy va cometre en un dels seus debats amb José Luis Rodríguez Zapatero en l'anterior legislatura ja que, a proposta del llavors candidat socialista, es v amebrancar en el tema de la guerra de l'Iraq, opció que òbviament no interessava els populars i que li va fer perdre el cara a cara.

Temes delicats

Rubalcaba, per la seva banda, també afronta el debat convençut de la seva capacitat dialèctica. Una altra cosa és com respondrà una possible andanada de Rajoy sobre elcas Campeón, que ha esquitxat el ministre de Foment, José Blanco. Rajoy no traurà el tema llevat que aparegui elcas Gürtelo similars. També ETA mostra diferències rellevants entre els dos candidats, però donada la delicadesa de l'assumpte serà difícil que Rubalcaba i Rajoy s'atreveixin a anar més enllà del que s'ha comentat en els últims dies.

Diferències polítiques

Notícies relacionades

Mentre per a Rajoy resulta prioritari destacar que el nou Govern suposarà un canvi en la situació econòmica, Rubalcaba destacarà l'impacte que pot tenir una política de dretes amb retallada de la despesa i mesures de suport als empresaris. Potser més que mai, aquesta campanya electoral mostra les diferències polítiques entre els dos candidats, tot i que ningú dubta que les mesures concretes aplicades l'any que ve estaran més marcades pels ajustos exigits per Brussel·les que per les decisions preses a Madrid.

Mentre CiU i ERC preveuen que Catalunya o el debat autonòmic no figurarà en l'agenda de temes a debatre, el cert és que podria ser un dels més delicats. Si algun dels candidats rellisca en aquest tema, bona part dels votants poden decidir el seu vot, especialment a Catalunya. Malgrat tot, els experts asseguren que no més del 3% de l'electorat és capaç de canviar l'orientació de vot per un debat electoral televisat.