DESAPARICIÓ D'UNA figura central d'erc

Mas elogia Barrera per unir sobiranisme i justícia social

El Parlament acull avui la capella ardent i el funeral de l'històric dirigent republicà

Artur Mas llegeix el discurs amb què va rendir tribut a Heribert Barrera, ahir, al Palau de la Generalitat.

Artur Mas llegeix el discurs amb què va rendir tribut a Heribert Barrera, ahir, al Palau de la Generalitat. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

El president de la Generalitat, Artur Mas, va convocar ahir els mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat per glossar la figura de l'històric dirigent d'ERC, Heribert Barrera, que va morir dissabte passat als 94 anys. I entre els elogis, Mas va subratllar el següent: «Va escollir la prioritat per Catalunya. I la va exercir amb dues grans idees que per a ell eren indissociables: la causa de la llibertat total del país, a la qual va dedicar tota la seva vida, i la causa de la justícia social».

Mas també va destacar un seguit d'adjectius que han compartit altres dirigents polítics a l'hora de definir Barrera: «Coratge, compromís, coherència i integritat». Paraules que probablement avui es podran sentir al Parlament en l'acte institucional que se celebrarà a les quatre de la tarda. La capella ardent, també al Parlament, estarà oberta des de les deu del matí.

MAJORIA D'ESQUERRES / «Dignitat», va ser la paraula que va utilitzar l'expresident, Jordi Pujol, per definir Barrera, que el 1980 va votar amb ERC a favor de la investidura del llavors líder de CiU. Respecte a aquest episodi històric, el diputat d'ICV, Jaume Bosch va lamentar ahir que Barrera no recolzés una majoria d'esquerres al Parlament i donés la presidència a Pujol, «obrint una llarga etapa de governs de CiU». El diputat convergent Pere Macias va afirmar ahir que les paraules de Bosch li fan «fàstic».

Notícies relacionades

Tots els partits, fins i tot els més allunyats ideològicament de Barrera, van dedicar paraules d'elogi al dirigent. Va ser un «exemple» per als parlamentaris catalans i «va contribuir al restabliment de la democràcia», va afirmar el PPC en un comunicat. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que presidirà el funeral en absència de Mas, que ha anul·lat la seva agenda per als pròxims dies pel decés d'una de les seves germanes, va dir que l'acte estarà a l'altura d'un polític de la categoria de Barrera. «Un polític en majúscules», va afirmar.

Seguint l'estela del reconeixement institucional, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va anunciar ahir que la capital catalana dedicarà un carrer o un espai de la ciutat a la memòria del difunt.