ANÀLISI

Hereu, arrossegat pel corrent

1
Es llegeix en minuts
Carles Pastor
Carles Pastor

Periodista

ver +

S'han complert els pronòstics i el nacionalistaXavier Trias ha guanyat les eleccions municipals a Barcelona. Però s'ha de reconèixer que l'alcalde sortint, el socialistaJordi Hereu, ha aguantat el tipus. En l'última setmana, els dirigents socialistes descartaven una debacle, perquè el seu candidat estava remuntant. No ha estat suficient. Després de la derrota soferta pel PSC en les autonòmiques de finals de l'any passat, el cor-rent arrossegavaHereusense remei. No així, però, altres alcaldes socialistes. I CiU ha assolit un objectiu històric: guanyar a la capital de Catalunya, cosa que enforteix el Govern d'Artur Mas.

Notícies relacionades

Trias, possiblement, governarà la ciutat en minoria, amb al suport extern del PP, almenys fins que se celebrin les eleccions legislatives i es puguin normalitzar les relacions entre CiU i un futur Govern deMariano Rajoy.Si a alguna cosa li tenen terror els nacionalistes catalans és a ser associats als populars, ja que atribueixen a la col·laboració ambJosé María Aznarla pèrdua de la Generalitat en les eleccions del 2003. Els populars, per més que la seva líder a Catalunya,Alicia Sánchez-Camacho,gesticuli amb anuncis d'exigències per donar el seu suport a CiU al Parlament i, a partir d'ara, a l'Ajuntament de Barcelona, tenen molt clar el seu paper: establir bones relacions ambMasper garantir la investidura deRajoysi això fos necessari.

A tres dies de la jornada electoral, dirigents del PSC asseguraven que no es plantejarien la seva política d'aliances fins a conèixer els resultats. No negaven cap altra possibilitat: ni tan sols lasocio­vergència, però la temptació de deixar queTriases cremi per la seva dependència del PP era molt forta.