RESULTATS A L'ÀREA METROPOLITANA

El PP guanya a Badalona i Castelldefels

El discurs radical de Xavier García Albiol aporta 11 regidors a la formació conservadora

PxC entra a l'Hospitalet i a Santa Coloma de Gramenet, ciutats on el PSC perd la majoria absoluta

Xavier García Albiol celebra els bons resultats obtinguts pel seu partit a Badalona amb Alicia Sánchez Camacho.

Xavier García Albiol celebra els bons resultats obtinguts pel seu partit a Badalona amb Alicia Sánchez Camacho. / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

El Partit Popular ha guanyat a la ciutat de Badalona i obté 11 regidors, encara que no obté la majoria absoluta, situada en els 14 regidors, segons les dades facilitades amb el 99,56% dels vots escrutats.

A Castelldefels, per una altra part, els populars també s'han imposat i, amb el 100% dels vots escrutats, s'emporten vuit regidors i el 26,59% dels vots. En aquesta població, per darrere ha quedat el PSC-PM, amb set regidors i el 25,18% dels vots, i CiU, amb cinc.

A Badalona, el discurs dur i radical de XavierGarcía Albiol,que ha lligat immigració amb inseguretat ciutadana, hauria convençut els electors de la tercera ciutat catalana, que li han atorgat la seva confiança. Un 33,48% dels votants ha confiat en García Albiol. Segons aquests resultats, el PP guanyaria quatre regidors respecte de les anteriors eleccions. 

Darrere queda el PSC-PM, que manté els nou regidors del 2007 i s'emporta el 27,05% dels vots.En tercer lloc ha quedat CiU, amb quatre regidors i el 12,58% dels vots, seguit d'ICV-EUiA-E, amb tres i el 8,88% dels vots. Esquerra Republicana de Catalunya es queda fora de l'arc polític i perd l'únic regidor que va aconseguir el 2007.

Aquesta és la primera vegada que el PP s'imposa a Badalona. Encara que aquesta victòria pugui ser insuficient per governar si PSC, CiU i ICV-EUiA formen un tripartit davant d'Albiol, constitueix unfitaper al PP a Catalunya, on mai abans havia aconseguit imposar-se en una gran ciutat. Aquesta és la primera ocasió en què un socialista ha estat derrotat en aquesta població, amb el candidat, Jordi Serra, que era la primera vegada que es presentava com a alcaldable al municipi.

L'ascens constant de García Albiol

Tots els partits han manifestat repetidament la seva oposició a pactar amb el PP perquè Albiol sigui el pròxim alcalde de Badalona i havien carregat contra ell per la imatge que projecta de la ciutat. Però Albiol culmina així un espectacular creixement en el consistori, on va entrar fa 20 anys com l'únic regidor del PP, millorant els seus resultats en tots els comicis fins a convertir-se en la força més votada a Badalona.

Les eleccions municipals a Badalona s'havien convertit en un plebiscit sobre el discurs del PP amb la immigració, capitalitzat per un Albiol que ha centrat la seva campanya a prometre més pressió policial contra els immigrants incívics, a qui vol impedir també l'accés a les ajudes socials. La duresa del discurs d'Albiol el va portar fins i tot a declarar davant la Fiscalia per haver repartit uns díptics en què vinculava delinqüència i immigració, encara que finalment es va arxivar la denúncia. 

El PSC perd la majoria absoluta a l'Hospitalet i Santa Coloma, on entra PxC

Dues ciutats de l'àrea metropolitana que també han patit canvis destacats són l'Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet. A les dues localitats, el PSC ha perdut la majoria absoluta que ostentava històricament i també a les dues ciutats ha entrat amb força la formacióxenòfobaPlataforma per Catalunya (PxC).

A l'Hospitaletde Llobregat, els socialistes han aconseguit un 38,86% dels vots i 13 regidors, davant els 17 que van obtenir l'any 2007. El PSC-PM es queda, així, a un regidor de la majoria absoluta. Amb el 99,07% dels vots escrutats, el PP s'emporta sis regidors (en guanya un), CiU n'aconsegueix quatre i ICV-EUIA-E n'aconsegueix dos, els mateixos que obté Plataforma per Catalunya (7,29% dels vots).

La candidata del PSC a l'Hospitalet de Llobregat i alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, ha afirmat que la seva prioritat és reeditar el pacte de govern que els socialistes mantenen amb ICV-EUiA des de 2003 després que el PSC hagi perdut una majoria absoluta que datava de 1983. "Hem tingut un gran suport dels ciutadans però no hem aconseguit la majoria absoluta".

La cinquena força a entrar a l'Ajuntament és PxC. Aquesta formació ha aconseguit principalment els suports als barris amb més presència d'immigrants com les Planes, la Florida, Can Serra o Pubilla Cases. Núria Marín ha afirmat que l'entrada de PxC al consistori és un "resultat no desitjat" però que "es podia preveure".

Passar factura

Els socialistes han patit també un dur revés aSanta Coloma de Gramenet, localitat on han perdut lamajoria absoluta. Amb el 100% escrutat, el PSC ha  aconseguit 12 regidors davant dels 17 que tenia fins ara. El Partit Popular en guanya un i passa de quatre a cinc, i ICV-EUIA-E en perd un, i baixa de quatre a tres. CiU manté a Santa Coloma els dos regidors (6,58% dels vots) que va guanyar a les anteriors eleccions però davant d'aquesta força política entren Plataforma per Catalunya, amb tres regidors (i el 9,07% dels vots), i Gent per Gramenet (GG), amb dos (i el 6,65%). de Llobregat, en canvi els socialistes han pogut agafar una mica d'aire, i amb el 100% escrutat, el PSC-PM ha obtingut majoria absoluta: un 42,19% dels vots i 14 regidors, dos menys que el 2007. 

Elcas Pretòria, en què està imputat l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) Bartomeu Muñoz, ha passat factura al PSC, que ha perdut la majoria absoluta que tenia des de 1999 en aquesta població.

Un respir als socialistes a Cornellà

ACornellà de Llobregat,en canvi, els socialistes han pogut agafar una mica d'aire i, amb el 100% escrutat, el PSC-PM ha obtingutmajoria absoluta: un 42,19% dels vots i 14 regidors, dos menys que el 2007.

La segona força més votada ha estat el Partit Popular, però a molta distància, amb 5 regidors i el 16,03% dels vots. Darrere han quedat ICV-EUIA-E i CiU, amb tres regidors per a cada un.

Les forces d'esquerra s'imposen al Prat i Sant Feliu

Una vegada finalitzat l'escrutini, alPrat de Llobregat la força més votada ha estatICV-EUIA-E,amb el 37,55% dels vots i 11 regidors. Aquesta força política, així, manté el seu lideratge al capdavant de la ciutat, en què va obtenir el mateix nombre de regidors a les eleccions del 2007. Darrere queden el Partit Popular, amb sis regidors i el 19,47% dels vots, i el PSC-PM, que obtindria cinc regidors i el 19,43% dels vots.

Notícies relacionades

Sant Feliu de Llobregat, amb el 100% dels vots escrutats, celebraria l'ajustada victòria d'ICV-EUiA-ISF-E, que obtindria set regidors, amb el 26,85% dels vots. Molt de prop el segueix el PSC-PM, amb sis. Darrere queden CiU i PP amb quatre regidors cada un.