ERC

A la recerca del bàlsam que impedeixi tornar a ballar-la

A la recerca del bàlsam que impedeixi tornar a ballar-la_MEDIA_1

A la recerca del bàlsam que impedeixi tornar a ballar-la_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO

La frontera del bé i el mal a ERC, un partit d'arrelament municipalista, és massa difusa per garantir una nit electoral tranquil·la. És cert que aconseguirà el seu gran repte, mantenir-se com a tercera força en regidors (ara en tenen 1.580, més del triple que la quarta força), però hi ha dues serioses amenaces que poden tacar l'èxit. La primera és rebaixar els 1.278 regidors del 2003, xifra amb què Esquerra va destapar xampany. La segona, més important, és el resultat a Barcelona.

Les urnes determinaran si Jordi Portabella ha aconseguit que es consolidi la coalició amb els en altre temps rivals d'ERC, Joan Laporta i Reagrupament. Repetir els quatre regidors actuals ja seria considerat un èxit. No arribar a aquesta cota tornaria la decepció a unes hosts apallissades a les autonòmiques del novembre, sobretot si els independentistes queden fora de joc en els pactes postelectorals.

Notícies relacionades

Esquerra considera gairebé impossible seguir dirigint les diputacions de Lleida i Girona davant l'auge de CiU, així que serà clau comprovar si pot mantenir-se als governs de Tarragona i Girona, així com retenir les seves dues principals alcaldies (Manlleu i Palafrugell) i guanyar-ne alguna de carregada de simbolisme (Arenys de Munt).

A mitjà termini, Joan Puigcercós podrà calcular aquesta nit les opcions d'articular una candidatura unitària al congrés de la tardor, per cedir el timó amb el partit en pau. D'entrada, avui Portabella pot rellançar les seves possibilitats o ja caure de les quinieles.