GARROTADA A LES PETICIONS DEL GOVERN CATALÀ

El Govern es nega a reobrir el traspàs de Rodalies

Chaves i Ortega acorden crear un grup de treball per a la transferència d'aeroports

1
Es llegeix en minuts
MANEL VILASERÓ / NEUS TOMÀS

El vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha comunicat a la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, el rebuig de l'Executiu central a reobrir el traspàs de Rodalies i la xarxa de regionals, com pretenia l'Executiu de CiU.

Chaves ha explicat que tornar a negociar transferències que ja estan acordades comportaria un precedent que l'Administració de l'Estat no està disposat a assumir. La reobertura dels traspassos ferroviaris que va acordar el tripartit va ser una de les promeses electorals d'Artur Mas. De fet el conseller de Territori i Paisatge, Lluis Recoder, l'havia reivindicat unes quantes hores abans.

Chaves i Ortega s'han reunit a Madrid per fer un primer repàs de la carpeta competencial. El Govern central ha insistit que hi ha set transferències, entre elles la de beques, que ja estan molt madures, encara que la part catalana ha insistit des d'un principi que no acceptaran cap competència que no vingui acompanyada de la dotació econòmica suficient.

Grup de treball

Notícies relacionades

En la trobada s'ha acordat la creació d'un grup de treball que avanci en la negociació perquè la Generalitat assumeixi els aeroports secundaris, Reus, Girona i Sabadell. El Govern català vol agilitzar aquest acord perquè li permetria revertir els beneficis que donen algunes d'aquestes infraestructures a ampliar l'oferta de vols i així no haver de sufragar amb subvencions públiques empreses perquè segueixin operant en aquests aeroports.

Els pròxims dos mesos les dues administracions establiran les prioritats a negociar perquè al llarg del 2011 es pugui materialitzar algun acord.