CONSTITUCIÓ DE LA CAMBRA CATALANA

El Parlament més plural és també el més igualitari

La novena legislatura es posa en marxa amb set grups i amb dones al 41% dels escons

Nombrosos alcaldes i exconsellers, en un hemicicle amb un terç de nous diputats

4
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BEATRIZ PÉREZ
BARCELONA

El novè Parlament de Catalunya neix avui perfectament adaptat als temps de la correcció política que caracteritzen el segle XXI. Serà la Cambra legislativa catalana més paritària de la història, tot i que aquest tret distintiu, més que un trofeu atribuïble als partits, és un imperatiu al qual obliga la llei d'igualtat, aprovada pel Govern del PSOE el 2007. Però més històrica que aquesta dada serà veure la primera dona al capdavant de la institució. Si el ple de constitució no depara sorpreses d'última hora, la nacionalista Núria de Gispert serà elegida presidenta, cosa que suposarà, a més, que el timó de la Cambra catalana torni a mans de CiU set anys després. Per completar la llista de fites estadístiques, el nou Parlament fixarà el punt àlgid de fragmentació política (o pluralitat, segons es miri) a Catalunya. Hi haurà més forces que mai, set, encara que formalment seran sis els grups parlamentaris.

Les dones primer. Dels 135 diputats que prendran possessió avui de la seva acta, 56 són dones. El 41,5%, per sobre del mínim del 40% que estableix la llei. La presència femenina a l'hemicicle s'ha multiplicat per vuit en tres dècades. En la primera legislatura de la democràcia, el 1980, només van seure set dones al Parlament. És cert que la llei imposa quotes, però no ho és menys que alguns partits han fet de la paritat una bandera i poden presumir d'igualtat plena.

La medalla d'or és ex aequo per al PSC i ICV-EUiA. Els socialistes tenen més mèrit al disposar d'un nombre més gran de parlamentaris que els ecosocialistes, però, en canvi, han arribat a la paritat de rebot,gràciesa la renúncia a l'escó de José Montilla. Amb l'entrada en el seu lloc de l'alcaldessa d'Olvan (Berguedà), Judit Carreras, el grup socialista ha quedat amb 14 homes i 14 dones. El PPC i CiU superen el 40% d'igualtat en els seus grups, mentre que Esquerra i Ciutadans només arriben al 30%. La força que s'estrena, Solidaritat Catalana, no aporta dones a la Cambra entre els seus quatre representants. Les possibles incompatibilitats de càrrecs durant la legislatura poden modificar aquestes estadístiques.

Encara que l'etiqueta de la igualtat és més progressista que conservadora, el PPC és el partit que ha aconseguit situar un nombre més elevat de dones al Parlament en aquests últims 30 anys. Segons dades del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), el 28% dels escons populars han tingut cara femenina. Per darrere se situen ICV-EUiA (26,1%) i el PSC (24,4%), i ja per sota del 20%, CiU, Ciutadans i Esquerra.

També el PPC destaca en una altra de les variables que serveixen per analitzar la nova composició de la Cambra autonòmica: les cares noves. En proporció, els populars aporten més fitxatges que la resta dels grups (9 de 18), encara que numèricament hi ha moltes més incorporacions en la força majoritària, CiU (22 de 62). Per cert, entre els debutants també es respecta la paritat: de 39, 19 són dones. En total, el Parlament renova un terç dels seus inquilins (44 d'un total de 135).

De fet, aquesta renovació quedarà patent avui des del primer minut de la legislatura. La Mesa d'Edat, aquest òrgan de vida efímera que s'encarrega de dirigir la sessió constitutiva fins que es proclama un president, estarà composta per tres diputats nous: els nacionalistes Francesc Bragulat (68 anys) i Roger Montañola (24) i el popular José Antonio Coto (24). La mitjana d'edat de la Cambra serà de 47 anys, amb Esquerra Republicana de Catalunya com el grup més jove (43), i el PSC com el més longeu (50).

Encara que per anys no li correspon ocupar cap lloc a la Mesa d'Edat, el socialista Higini Clotas podria exercir de cronista del Parlament des de la seva restitució. És l'únic diputat que manté el seu escó des de l'any 1980 en una Cambra en què la tònica dominant és que un diputat hi estigui quatre anys i deixi pas a un altre.

Notícies relacionades

D'un total de 627 parlamentaris, 329 s'hi han quedat solament una legislatura. 144 han complert dos mandats, i 78, tres. La legislatura passada, Clotas va compartir la condició d'elegit més longeu amb el convergent Ramon Camp, també al Parlament des del 1980, fins que va ser designat vocal del Consell General del Poder Judicial. Els parlamentaris del PSC, ERC i CiU són els que més han repetit en el càrrec, amb una mitjana de dues legislatures cada un.

L'habitual reciclatge de càrrecs en la política també estarà reflectit en el nou Parlament de Catalunya. Fins a 16 exconsellers ocuparan un escó des d'avui, la majoria procedents del tripartit (set del PSC, un d'ICV-EUiA i tres d'Esquerra) i un terç de CiU. I significativa és la fornada de promeses municipals que aterren a la Cambra catalana. Una vintena d'alcaldes compaginaran des d'avui aquesta tasca amb la de diputat, la majoria a les files de Convergència i Unió.