VA PRESENTAR AHIR LA SEVA RENÚNCIA

Dimiteix Joan Llinares, director general de l'Orfeó Català

L'executiu ha liderat la transició des de la destitució de Millet

Joan Llinares i Mariona Carulla, en la roda de premsa d’aquest matí.

Joan Llinares i Mariona Carulla, en la roda de premsa d’aquest matí. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / J. M. URETA / Barcelona

El director general de l'Orfeó Català, Joan Llinares, ha dimitit del seu càrrec en aquesta institució cultural, una de les tres branques que sustenten el Palau de la Música. La dimissió va ser presentada ahir davant la nova junta que presideix Mariona Carulla. Fonts coneixedores d'aquesta decisió asseguren que possiblement en els pròxims dies faci el mateix d'altres organismes vinculats al Palau, com és la Fundació Orfeó Català o el consorci participat per les administracions.

Llinares abandona el càrrec després de culminar el procés de transició entre la destitució de Fèlix Millet, imputat pel saqueig financer de la institució, i l'elecció de Carulla com a nova presidenta. L'escàndol del saqueig de Millet i els seus estrets col·laboradors va saltar el juliol del 2009.

El fins ara director general ha mantingut serioses discrepàncies amb la junta directiva interina que va governar l'Orfeó fins a les eleccions que van celebrar la setmana passada i que estava presidida per Josep Maria Busquets. Precisament, la junta de l'Orfeó va acordar el dia 23 passat "desautoritzar l'actuació unilateral del president en funcions", al marge del director general, Joan Llinares. Busquests va ordenar als advocats de l'Orfeó que refusessin sol·licitar una investigació paral·lela pel nexe d'unió entre el Palau de la Música, en l'època de Fèlix Millet, i Convergència Democràtica (CDC) i la suposada canalització a través de l'entitat de comissions de la constructora Ferrovial.

Notícies relacionades

Llinares ha assegurat que ha renunciat al càrrec a l'entendre que la seva tasca està "feta i acabada" des que la va assumir el juliol del 2009. L'actual presidenta de l'Orfeó Català-Fundació Palau de la Música, Mariona Carulla, ha agraït a Llinares la seva feina "il·limitada" durant aquest període i ha avançat que el seu substitut podria ser nomenat abans de les festes de Nadal. En la seva opinió, la persona que assumeixi el càrrec ha de ser un gestor cultural de parla catalana i no serà necessari que tingui coneixements musicals.

Preguntat Llinares si la seva renúncia s'ha precipitat després de la polèmica oberta l'últim mes, quan el president en funcions de l'Orfeó, Josep María Busquets, va presentar un escrit al jutge en el qual optava per no obrir una causa separada pels pagaments del Palau a entitats vinculades a CDC, ha insistit que se'n va perquè la seva feina està acabada i "tot en mans de la justícia". En aquest sentit, ha remarcat que se'n va del Palau amb el convenciment que "ja ho sabem tot, i els assumptes pendents estan més relacionats amb la gestió que amb obrir camins nous"