saqueig d'una institució

L'Orfeó desautoritza el president interí en vigília de les eleccions

La junta interina acorda demanar al jutge Solaz que anul·li l'escrit que exonerava Convergència

El magistrat comunica que no decidirà sobre la peça separada de CDC fins que declari Millet

2
Es llegeix en minuts
J. M. URETA / J. G. ALBALAT
BARCELONA

Després de la unanimitat de la junta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música (patrons i administracions), ahir va venir la de la junta interina de l'associació Orfeó, que avui celebra eleccions. Aquesta junta va aprovar un text encara més contundent que el de la fundació. Els reunits van acordar «desautoritzar l'actuació unilateral del president en funcions» al marge del director general, Joan Llinares. La nota emesa a la nit es tornava a centrar en l'actuació del president interí, Josep Maria Busquets, en relació amb el seu rebuig que el jutge obrís una investigació pel possible finançament irregular de Convergència Democràtica (CDC) a través de les institucions del Palau de la Música.

Aquesta actuació, segons la nota, «pot ser contrària als interessos de l'Orfeó». Així doncs, es va acordar demanar al jutge «la invalidació de l'escrit presentat el 12 de novembre» que refusava investigar el nexe amb CDC. En conseqüència, serà la nova junta de l'Orfeó la que s'encarregui de reprendre la relació amb el jutge instructor. Encara que correcta, la reunió va ser tensa, segons els assistents. Les principals posiciones enfrontades les van mantenir Josep Caminal, afí a CDC, i Antoni Dalmau i Jordi Font, militants del PSC.

Com estava previst, el jutge Juli Solaz va comunicar ahir a la fiscalia, acusacions i defenses que no decidirà si obre una investigació paral·lela i separada sobre la canalització a través del Palau de la Música de presumptes comissions dirigides a persones i entitats lligades a Convergència Democràtica (CDC) fins que no declarin el 14 de desembre l'expresident de l'auditori, Fèlix Millet; la seva mà dreta, Jordi Montull; la filla d'aquest, Gemma Montull, i la secretària del primer, Elisabet Barberà.

El magistrat sosté que hi ha indicis que l'administrativa, que va treballar amb Millet 35 anys, «podia tenir ple coneixement» i una «intervenció directa en les gestions il·lícites» realitzades pel seu cap.

Notícies relacionades

NOVES PROVES / En la seva acte, el magistrat argumenta que la mateixa fiscalia sol·licitava que la peça separada s'incoés una vegada practicades les declaracions de Millet i el seu personal de confiança. El jutge afegeix que, precisament, del seu interrogatori poden sorgir noves proves o circumstàncies rellevants per «determinar la utilitat i l'abast de la citada peça separada i les persones que podrien intervenir com a imputats o testimonis» en aquest procés. Fonts jurídiques van assegurar a aquest diari que Millet i Montull s'acolliran al seu dret de no declarar.

L'obertura d'aquesta investigació sobre si Millet es va repartir amb CDC comissions de la constructora Ferrovial a canvi d'obra pública (línia 9 del metro de Barcelona, la Ciutat de la Justícia i un pavelló municipal a Sant Cugat del Vallès) va ser sol·licitada tant per la fiscalia com pel Consorci del Palau de la Música, en què participen la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura. Les dues acusacions pretenen que declari com a imputat el responsable de finances de CDC, Daniel Osàcar, així com els directius d'empreses que van percebre fons del Palau per treballs presumptament no realitzats i que, a més, eren proveïdores del partit nacionalista.