saqueig d¿una institució

El girafull al Palau

Les eleccions d'avui a l'Orfeó volen acabar amb l'etapa de Fèlix Millet

Carulla i Enrech han sentit la pressió pel finançament irregular de CDC

3
Es llegeix en minuts
Josep-Maria Ureta
Josep-Maria Ureta

Periodista

ver +

Si hi ha un Millet bo al Palau de la Música és Lluís Millet, nét del fundador de l'Orfeó Català i músic professional. Persona amable que es bolca a descriure la professió del girafull, aquell personatge silent assegut al costat del pianista que segueix atent la partitura per girar full quan rep el senyal convingut. Millet, el músic, explica que no és una tasca fàcil, «perquè no pot avançar-se ni endarrerir-se» i ha de saber que «s'ha de girar el full sense ocultar amb el polze part del pentagrama».

De girar full van les eleccions d'avui a l'Orfeó Català, les primeres d'acord amb els nous estatuts. Els dos candidats, Mariona Carulla i Enric Enrech, volen acabar amb l'etapa Millet, l'espoliador. I en tan sols una setmana han comprovat que serà molt difícil, perquè una actuació, calculada o no, del president interí, Josep Maria Busquets, ha colat sense avisar la campanya electoral del Parlament en les eleccions de l'Orfeó quan el jutge ha demanat a l'entitat (i a la resta d'acusacions) que es pronunciés sobre la indagació en relació amb el finançament de Convergència Democràtica (CDC). El pianista afectat, simbòlicament CDC, ha fet el gest que la partitura s'acaba i s'ha de girar full.

Marcar distàncies

Aquesta coincidència no indica, no obstant, que la llista de Carulla i la d'Enrech siguin intercanviables. Molts dels vocals de les dues llistes poden coincidir en la votació del dia 28, però l'elecció d'avui és diferent. Tots dos competeixen a demostrar que estan lluny de les malifetes ordides per Millet i Montull, i a la vegada assenyalar l'adversari com el seu continuador. I com passa en totes les eleccions d'organitzacions d'entitats no públiques (Cambra de Comerç, Foment del Treball, Barça...) la lluita la guanya qui millor domina el cens i el reglament electoral. En aquest cas, en la campanya de Carulla hi ha intervingut Jaume Masferrer, que va col·laborar amb Sandro Rosell en la seva candidatura per al Barça; i en la d'Enrech, Ramon Maciá, un clàssic en la reelecció de Miquel Valls a la Cambra de Comerç.

A Carulla, economista de professió, l'acompanyen bona part de representants de la societat de famílies, de més pes a la Fundació que a l'Orfeó. Cognoms amb solera com Marta Maragall (Sala Parés), Joan Oliveras (joieria Masriera), Joaquim Uriach (laboratoris Uriach) i Carles Sumarroca (Comsa-Emte). Hi ha empresaris d'èxit com el fundador de Quadis (automòbils) Joan Manuel Soler o el promotor cultural Emilio Álvarez (sala Àngels del Raval). A la llista hi reapareix com a candidat a vicepresident Josep Maria Loza, que devia conèixer bé Millet quan era director general de l'antiga Caixa de Catalunya. És menys coneguda la tasca de suport a oenagés del Raval i té bona sintonia amb aspirants a vocal en representació dels cantaires, com Assumpa Terrés.

Enrech és agent comercial (presideix el Col·legi) i té una empresa de serveis de càtering. És cantaire des dels 6 anys (va arribar a conèixer Pau Casals al monestir de Cuixà) i la seva candidatura s'ha gestat en l'entorn de la Cambra de Comerç, on Enrech coincideix amb Macià. Hi ha gent vinculada a Joan Gaspart, com Roser Vilardaga (assídua als concerts del Palau de la Música) o alguns dels joves que van formar part del grup Palau 2000, que serien planter de futurs directius, com Joaquim Jubert. O també de Joan Corominas, fill del que va ser president molts anys del Banc Sabadell, Joan Corominas.

Dos membres de la llista d'Enrech han estat motiu de polèmica, per haver tingut relació professional de diferent grau amb Fèlix Millet. Un és Joan Coll de Càmara, reclutat per Macià i que va coincidir amb Millet en una fundació assistencial. L'altre és l'advocat Xavier Martí, contractat per Millet per a temes laborals amb una conducta (mensualitat fixa).

Notícies relacionades

Paperetes a domicili

Als 1.660 socis de l'Orfeó que aquesta t arda han de votar els serà difícil distingir els matisos de les dues llistes. Només saben que per primera vegada en molts anys els han trucat a casa promotors de les dues candidatures per orientar-los en la votació. Fins avui han disposat de les dues paperetes enviades al seu domicili per la junta actual, que no ha permès que se n'imprimeixin més per evitar fraus. Les sospites de les dues candidatures sobre els oponents han circulat amb profusió. A Carulla se li qüestiona haver estat molts anys vicepresidenta amb Millet sense haver detectat els seus enganys. A Enrech, que s'hagi envoltat de persones que anteriorment han tingut relació amb Millet, que va arribar a desmentir-la personalment per telèfon al diari Avui. El girafull ha d'esperar.