NOVA CELEBRACIÓ

Euskadi recorda les víctimes del terrorisme amb un Dia de la Memòria

EA i Aralar se'n desmarquen perquè no s'hi inclou els militants morts d'ETA

El ple del Parlament Basc fa un minut de silenci durant la commemoració avui del Dia de la Memòria.

El ple del Parlament Basc fa un minut de silenci durant la commemoració avui del Dia de la Memòria. / David Aguilar (EFE)

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Vitòria

Ellehendakari, Patxi López, ha reivindicat el record de les víctimes com a "argument fonamental per a la deslegitimació ètica, política i social del terrorisme", en un acte celebrat a Ajuria Enea, que ha comptat amb l'assistència de damnificats i familiars de víctimes d'ETA, com la germana de Miguel Angel Blanco o la filla d'Isaías Carrasco, així com d'altres grups terroristes.

Durant la cerimònia -la primera d'una sèrie d'homenatges que es desenvoluparan durant tot el dia en diverses institucions i llocs d'Euskadi- s'ha inaugurat una escultura d'Agustín Ibarrola dedicada a les víctimes. La jornada, encara que centrada en les víctimes d'ETA per ser aquest l'únic grup terrorista actualment en actiu, s'ha fet extensiu a organitzacions com els GAL o el Batallón Vasco Español.

A més del discurs de López, la responsable de la Direcció d'Atenció a les Víctimes del Govern basc, Maixabel Lasa, ha llegit una declaració institucional aprovada dilluns passat amb motiu d'aquesta jornada.

El text, que compta amb el suport de tots els partits del Parlament basc menys EA i Aralar --que reclamaven que s'hi inclogués altres damnificats com els de les Forces de Seguretat de l'Estat--, es llegirà també en els plens especials que celebraran aquest dimecres la Cambra basca, els ajuntaments i les Juntes Generals de Biscaia, Àlaba i Guipúscoa.

Notícies relacionades

Primer acte

El document llegit per Lasa subratlla que "la memòria posa noms i dates allà on el terrorisme posa excuses i justificacions". López ha recordat que aquesta és la primera vegada que se celebra a Euskadi el 'Dia de la Memòria' i que aquesta jornada ha de servir "com a expressió d'unitat i com a reconeixement col·lectiu del terror que hem viscut i del patiment que hem patit".