REACCIONS A LA MORT D'UN HISTÒRIC DEL SINDICALISME

L'esquerra plora la "irreparable pèrdua" de Camacho

Sindicats i partits coincideixen a subratllar el paper clau del fundador de CCOO en la transició i la democràcia

Els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, a la capella ardent de Marcelino Camacho, avui, a Madrid.

Els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, a la capella ardent de Marcelino Camacho, avui, a Madrid.

4
Es llegeix en minuts
EFE

La mort aquesta matinada de Marcelino Camacho ha estat molt sentida entre les forces d'esquerra, que han lamentat la "irreparable pèrdua". El PSOE ha expressat avui el seu pesar i ha destacat de l'exsecretari general de CCOO el seu compromís democràtic, la seva lluita per les llibertats i la seva entrega de tants anys en defensa dels drets dels treballadors.

Cayo Lara, el coordinador general d'Izquierda Unida, formació en què va militar Camacho, ha assenyalat que amb la mort del fundador de CCOO desapareix "una figura clau per al moviment obrer i per a la història d'Espanya al llarg de la segona meitat del segle XX". En un comunicat, Lara expressa el "profund dolor" que viu el partit per la mort "d'un referent clar i irreemplaçable, algú que mai va fallar a ningú". "En aquests temps que ens ha tocat viure el llegat, les lliçons d'un Marcelino sempre en lluita al costat dels seus, dels treballadors, haurien de ser un esperó per a tots nosaltres, continuadors de la seva tasca", ha subratllat.

El màxim dirigent d'IU ha recordat Camacho com "un home senzill a qui recolzava una llarga trajectòria sense duplicitats; un gran amant de l'ésser humà, de la llibertat, de la democràcia i del socialisme". "Tota la seva vida va ser un exemple per als assalariats, els marginats, per als de baix, un exemple que no oblidarem mai. L'objectiu de tota la seva vida va ser lluitar per millorar un món que no estava fet a mida dels febles", ha afegit.

"El millor de l'esquerra"

Per la seva part, el portaveu d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares, ha afirmat que amb Camacho ha mort "el millor del sindicalisme, el millor de la tradició de lluita pels drets dels treballadors, de la llibertat i de l'esquerra". Des de Catalunya, el conseller d'Interior i president d'ICV, Joan Saura, ha exalçat els seus "principis indestructibles" i ha assegurat que no es pot entendre el sindicalisme actual a Espanya sense el paper de Camacho, un home a qui ha qualificat d'"honest, treballador i lleial".

En un comunicat, la comissió executiva federal del PSOE ha traslladat als familiars i amics del líder sindical desaparegut "i tota la solidaritat i l'afecte dels socialistes" i ha expressat el seu "profund reconeixement i gratitud" per Camacho "pel seu compromís democràtic, la seva lluita per les llibertats i la seva entrega i treball de tants anys en favor de la defensa dels drets dels treballadors del nostre país i la millora de les seves condicions laborals". El vicesecretari general dels socialistes, José Blanco, ha subratllat que Camacho no només va ser "clau" per al naixement i el desenvolupament de CCOO, sinó "per a la consolidació de la democràcia".

"Un ésser excepcional"

El Partit Comunista d'Espanya, en què Camacho va ingressar el 1935, ha lloat la manera com l'històric dirigent sindical va defensar els seus ideals "fins a l'últim minut de la seva vida". A través d'un comunicat, el PCE ha expressat el seu "profund dolor i consternació" per la mort Camacho, a qui defineix com un "revolucionari, sindicalista, lluitador antifranquista i internacionalista".

El PCE ha recordat que Camacho "va dedicar la seva vida a la lluita per la millora de les condicions de vida dels oprimits i oprimides, per la llibertat, el socialisme i el comunisme fins a l'últim minut de la seva vida amb una coherència que fa d'ell un ésser excepcional". És per això que ha fet un crida "a tota la seva militància, als seus amics i amigues i als treballadors i treballadores a expressar el seu condol per una pèrdua tan irreparable".

"Militant romàntic" 

Notícies relacionades

També els sindicats UGT i USO s'han unit al condol per la desaparició d'"una persona tan emblemàtica del moviment sindical espanyol", i "un militant romàntic i un ciutadà exemplar", com l'ha definit el secretari general d'UGT, Cándido Méndez. El responsable d'USO, Julio Salazar, ha advocat perquè l'exemple de Camacho "perduri en l'actual i les futures generacions de treballadors i treballadores i les seves organitzacions sindicals". Per UGT, la història de Camacho no és només la de CCOO, sinó també la del començament de la unitat d'acció amb UGT, sindicat amb el qual va compartir la defensa dels interessos dels treballadors des de la clandestinitat davant el sindicat únic del règim franquista.

Per la seva part, el president del Congrés dels Diputats, José Bono, ha recordat avui que la democràcia va ser possible a Espanya perquè hi va haver persones, com el desaparegut Marcelino Camacho, "que van donar una gran part de la seva vida, de la seva llibertat", perquè els altres poguessin disfrutar-la. En aquest sentit, Bono ha destacat que Camacho "no només és un dels pares del sindicalisme espanyol, sinó que és una de les claus de la democràcia, de la transició". "La democràcia a Espanya no va venir de la mà dels que es van aprofitar de la seva absència durant 40 anys. Hi va haver democràcia perquè hi va haver gent com Marcelino Camacho que van donar una gran part de la seva vida, de la seva llibertat, molts anys de presó, perquè disfrutéssim de llibertat", ha afegit.