DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

L'acte institucional reuneix 15.000 persones a la Ciutadella

La reivindicació de llengua catalana i l'homenatge a la Nova Cançó han marcat la cerimònia

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

Unes 15.000 persones, segons fonts de la Generalitat, han assistit a l'acte institucional de la Diada al parc de la Ciutadella, que ha servit per reivindicar la llengua catalana, on s'ha recitat l'Oda a Espanya, del poeta Joan Maragall, i que ha acabat amb alguns crits independentistes.

A la tribuna d'autoritats novament han presidit l'acte el president de la Generalitat, José Montilla, i el del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, que aquest any, amb motiu dels 850 anys de la fundació del monestir de Santes Creus, han rebut de mans de l'alcalde d'Aiguamúrcia, Ramon Banach, la senyera que ha onejat durant els gairebé 35 minuts que ha durat la cerimònia.

L'acte d'aquest 11 de setembre del 2010, després de la tensió política causada per les retallades a l'Estatut a mans del Tribunal Constitucional (TC), que va laminar punts clau de l'apartat lingüístic, ha rescatat el famós poema de Maragall, en què, després de lamentar-se que Espanya no escolta els fills que li parlen en llengua "no castellana", acaba acomiadant-se amb un "adéu, Espanya".

Ha estat el cantautor lleidatà Xavier Ribalta, acompanyat pel Quartet Diem i el Cor Lieder Càmera, l'encarregat d'interpretar l'Oda a Espanya (1898) --uns versos en què es reclama respecte per les diverses llengües i nacions que conviuen a Espanya i que han cobrat simbolisme després de la sentència del TC contra l'Estatut--, seguida del poema La ciutat llunyana, de Màrius Torres.

Ollé i Renom

L'acte institucional de la Generalitat, dirigit per Joan Ollé i conduït per l'actriu Rosa Renom, ha aprofitat per commemorar així el 150 aniversari de Joan Maragall i el centenari del naixement de Màrius Torres.

S'ha rendit homenatge també als diferents accents del català, amb la interpretació de poemes i cançons a càrrec d'artistes de Barcelona, Lleida, les Terres d'Ebre, les Balears, la Comunitat Valenciana, Andorra, l'Alguer (Itàlia) i les terres franceses de parla catalana.

Per l'escenari instal·lat al costat de la cascada del parc de la Ciutadella han desfilat la cantant de Perpinyà Gisela Bellsolà, l'actriu Ester Nadal, que ha recitat un poema del síndic d'Andorra, Josep Dallerés, així com Franca Masu i Claudio Gabriel Sanna, que han interpretat la cançó Lo país meu, amb un exòtic accent alguerès, molt aplaudit pel públic.

El guitarrista Toti Soler, que ha ofert la seva Sardana flamenca, una curiosa barreja d'acords flamencs i sardanistes, ballats per la Colla Sardanista Mare Nostrum. També s'ha commemorat el centenari del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives, amb un fragment de la seva obra Notícia de Catalunya llegit per l'actriu Sílvia Bel, i el 25 aniversari de la mort del poeta Salvador Espriu, amb uns versos llegits per l'actor Joan Anguera.

L'esdeveniment també ha servit per homenatjar la Nova Cançó, i un dels seus membres fundadors, l'escriptor Josep Maria Espinàs, s'ha encarregat de recordar els orígens del moviment, fa mig segle.

La Nova Cançó comptava amb veus valencianes i balears, que en aquest acte han estat representades per Miquela Lladó i Miquel Gil.

Notícies relacionades

La presentadora de l'acte ha avisat els expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i del Parlament, Joan Rigol, per seguir des de la tribuna d'autoritats la interpretació dels Segadors, a càrrec del Cor Lieder Càmera.

Entre els assistents a l'acte hi havia la ministra de Defensa, Carme Chacón. L'himne nacional de Catalunya ha tancat una cerimònia que ha transcorregut sense incidents i que ha acabat amb crits a favor de la independència per una part del públic assistent.