mirador

El sacrifici de Patxi López

2
Es llegeix en minuts
Vicenç Villatoro
Vicenç Villatoro

Escritor y periodista.

ver +

José Luis Rodríguez Zapaterova arribar al Govern gràcies a la imatge d'un tarannà amable i d'unes conviccions profundes, en la línia de les esquerres republicanes clàssiques. Però el poder ha descobert un altreZapatero, pragmàtic, implacable i capaç de modificar les idees en funció de les necessitats. Un supervivent que quan està contra les cordes supera la situació a base d'una operació màgica, encara que signifiqui dir el contrari del que deia una setmana abans.

Zapaterova intentar a Euskadi, al començament, una pinça amb l'esquerraabertzalecontra el PNB. Era l'esperit de la negociació amb ETA. Després, va beneir un pacte amb el PP també contra el PNB, que ha portatPatxi Lópeza la Lendekaritza. Ara, necessitat dels vots del PNB per acabar la legislatura, Zapatero insinua que estaria disposat a acceptar que governi Euskadi la força més votada, una afirmació al gust dels nacio-

nalistes bascos, però que aparentment comporta el sacrifici deLópez. Deixant de banda que amb aquest sacrificiZapateroafebliria un teòric rival, candidat a la successió, no seria el primer cas de desprendre's d'una peça diguem-ne autonòmica en benefici d'una estratègia socialista general. Va sacrificar la peçaPasqual Maragalli pocs dubten que sacrificaria també la peçaJosé Montilla, si li convingués.

Notícies relacionades

¿Està donant per tantZapaterola Lendekaritza al PNB? ¿I està construint una doctrina segons la qual mana qui queda primer, que es pot exportar també a Catalunya, Galícia i Balears? No ho crec. I seria ingenu que el PNB pensés abans d'hora. Primer, perquè enlloc està escrit que el PNB hagi de ser la llista més votada a Euskadi. Amb els instruments del Govern basc i espanyol a les mans,Zapaterotreballarà perquè sigui la del PSE. Certament, ho tenen difícil: la marca socialista cotitza a la baixa i el peculiar sistema electoral basc fa difícil que els nacionalistes no siguin els més votats, encara que no fossin els qui tenen més escons.

Però hi ha un altre motiu per a l'escepticisme del PNB. El calendari. Per entendre'ns, amb aquesta promesa de donar la Lendekaritza al partit més votat,Zapaterocobra primer a Madrid el suport nacionalista i paga després a Euskadi, renunciant a combinacions que permetrien aLópezcontinuar sentlehendakari. L'ordre dels factors és important. Primer, el PNB ha de donar els seus vots. Després, molt després, rebrà la compensació. ¿I si mentrestantZapateros'ho repensa? I si creu que han canviat les circumstàncies? I si diu llavors que això dels pactes és cosa del PSE i ell no hi té res a dir? ¿A qui reclamen els del PNB, quan ells ja han pagat el peatge, si no en reben la compensació?