POLÈMICA PELS SÍMBOLS

El PNB de Gernika reclama convertir el municipi en la capital d'Euskadi

El PSE advoca per donar aquest rang a Vitòria, que avui ja és la seu de les institucions

Tasques de neteja davant l’emblemàtica Casa de Juntes de Gernilka.

Tasques de neteja davant l’emblemàtica Casa de Juntes de Gernilka. / EFE / ALFREDO ALAI

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI
BILBAO

Una nova polèmica, aquesta vegada al voltant de la capitalitat d'Euskadi, va enfrontar ahir el PNB i el PSE. Una iniciativa de qui serà candidat penabista a l'alcaldia de Gernika (Biscaia), Luis Ortuzar, per transformar l'emblemàtica vila en capital de la Comunitat Autònoma Basca va causar estupor entre els socialistes i, especialment, en l'alcalde de Vitòria, Patxi Lazcoz, que ja ha fet passos per forjar un consens polític que permeti atorgar el títol a la capital alabesa.

Oficialment, Euskadi no té avui una capital. L'Estatut basc no diu res sobre la qüestió i el seu articulat només recull que la «designació» de la seu de les institucions comunes es farà mitjançant una llei del Parlament. Seguint aquesta pauta, el maig del 1980, la Cambra va aprovar la norma que designa Vitòria com a seu administrativa dels poders legislatiu i executiu, sense entrar en altres consideracions.

FITES HISTÒRIQUES / Després de gairebé 30 anys d'aparent tranquil·litat sobre l'assumpte, Vitòria va intentar ressuscitar-lo quan Lazcoz va reclamar la capitalitat per a la ciutat que «de facto» l'exercia. Alesores, l'alcalde de Bilbao, Iñaki Azkuna (PNB), va entrar en la disputa i va discutir l'oportunitat de la reclamació. Després del consegüent enrenou, l'assumpte va semblar que es calmava, però ahir va ressuscitar quan Ortuzar va desvelar a la ràdio pública basca que el grup municipal del PNB a Gernika ha presentat una moció en què reclama transformar en capital d'Euskadi el municipi que durant la guerra civil va patir el bombardeig de la Legió Còndor que va originar la matança immortalitzada per Pablo Picasso.

La direcció del PNB va guardar mutisme sobre el tema i els penabistes de Gernika van anunciar que demà explicitaran la seva proposta. De totes maneres, Ortuzar va avançar que no pretenen arrabassar-li a Vitòria la seva condició de seu, sinó que el Parlament basc aprovi una llei que reconegui Gernika com a «capital sentimental dels bascos». Va recordar que la vila ha estat centre de les grans «fites històriques» del poble basc i que, a més, l'Estatut de la comunitat rep el seu nom.

Notícies relacionades

Els arguments no van convèncer ni de lluny el PSE. El seu portaveu parlamentari, Óscar Rodríguez, va valorar la iniciativa com un gest electoralista del PNB de Gernika, que va perdre l'alcaldia les passades municipals i que pretén recuperar-la amb gestos «oportunistes». Rodríguez va exigir al PNB «que posi ordre» entre els seus. Per la seva part, l'alcalde Laz-

coz va lamentar la «provocació» i li va augurar «poc recorregut».